Rukkolasaláta friss fügével és kecskesajttal: laktató nyár végi fogás

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádom a friss fügét, bármennyit meg tudok enni belőle. A főnököm múltkor meglepett, és egy egész dobozzal hozott belőle. A kertjében termett, isteni volt. 

A fügével az a gond, hogy nagyon hamar megromlik, gyorsan meg kell enni, fel kell használni. Az egyik ilyen módja, ha salátába tesszük. Rájöttem, hogy a saláták, ha megfelelően variáljuk az alapanyagokat, megunhatatlanok. Minél hangsúlyosabbak az összetevők, annál izgalmasabb ízvilágot kapunk. 

Tévedés, hogy a saláta csak nyáron laktat, bármelyik évszakban tápláló fogás lehet, csak tegyünk bele kicsit a szezon ízeiből is.

Nyárvégi, diétás finomság

Ebbe a salátába például pekándió került. Kicsit izgalmasabb az íze, mint a hagyományos diónak, de nem veszi el a hangsúlyt a többi alapanyagtól. A másik hozzávaló a rukkola, ami a saláta igazi karakterét adja. Erre kerül a füge, amely a kellemes édes ízről gondoskodik, valamint egy kis kecskesajt koronázza meg. Érdemes mézes-mustáros öntettel készíteni. Ha mégis kevésnek találnánk önálló fogásként, akkor süthetünk mellé húst. 

Rukkolasaláta fügével

ruccola saláta fügével recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 100 gramm rukkola
  • 1 marék pekándió
  • 4 darab füge
  • 50 gramm kecskesajt
  • 1 deciliter mézes-mustáros öntet (recept a cikkben)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A rukkolát jó alaposan mossuk meg, tegyük egy tálba. A fügéket mossuk meg, vágjuk négybe. A pekándiókat aprítsuk össze.

Egy külön tálban készítsük el az öntetet.

Keverjük össze a hozzávalókat, öntsük rá a szószt, majd morzsoljuk rá a sajtot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük