Isteni, fűszeres gombapástétom - Friss kenyérre kenve az igazi

gombapástétom cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pástétomot készíteni elképesztően egyszerű, akár kenyérre kenve, akár mártogatósnak is tökéletes.

Pástétomok vagy kencék, hívd, ahogy szeretnéd, de biztos, hogy nagyon változatossá teszik a mindennapjaidat. Szendvicsbe téve, zöldségekkel dúsítva egy kisebb étkezést is kiváltanak, de zöldséghasábokkal mártogatósként is kiválóak.

Az egyik legismertebb a házi májpástétom, ezt is egészen különlegessé lehet tenni, de ha húsmentesen szeretnél étkezni, akkor is számos alternatíva közül választhatsz. Tonhalkrémet szinte a legegyszerűbb készíteni, de a gomba is remek választás, amit a tél másik értékes kincsével, dióval tudsz ízesíteni. 

Fűszeres gombapástétom

gombapástétom recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm gomba (barna csiperke)
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 60 gramm dió
  • 1 csokor petrezselyem (friss)
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 0.5 kávéskanál szerecsendió
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A diót áztassuk be forró vízbe. Hagyjuk egy-két órát állni. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk össze. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Rögtön tegyük rá a gombát is. Időnként keverjük meg és várjuk meg, amíg a gomba leve elpárolog. Sózzuk, borsozzuk. 

Tegyük aprítógépbe a dióval, a petrezselyemmel és a többi fűszerrel, majd turmixoljuk ízlés szerint darabosabbra vagy pépesebbre. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük