Sütőtök még sosem volt ilyen finom: fűszerekkel, sütőben pirul az őszi zöldség

fscov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes zamatú sütőtök karakteres fűszerekkel egybeforgatva pirul, a tálalásnál pedig feta sajt teszi izgalmassá.

Elkezdődött a sütőtök szezonja, az ősz egyik legnagyobb kedvencéből rengeteg csodás fogás készülhet, főétel, köret és még desszert is. A vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő finomság édes zamattal bír, épp ezért nagyon jól viseli a fűszerezést, viheted karakteresebb irányba, vagy kiemelheted a természetes ízét, mézzel egybeforgatva is megsütheted.

A sütőtök legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőbe tolod. A tököt félbevágva, hasselback módszerrel, vagy darabolva, intenzív zamatú fűszerekkel is krémesre sütheted. Hogy fokozd az izgalmakat, az elkészült finomságra morzsolj feta sajtot. Mivel a feta sós, ezért nem kell plusz sót használni, és a többi fűszerrel is érdemes csínján bánni.

Fűszeres sütőtök feta sajttal

sütőtök

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab sütőtök
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál cayenne-bors
  • 15 dekagramm feta sajt
  • olaj szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tököt tisztítsuk meg, vágjuk félbe, a magját távolítsuk el, majd vágjuk egyforma darabokra.

A feldarabolt tököt helyezzük keverőtálba, szórjuk rá a fűszereket, kevés olajjal locsoljuk meg, forgassuk egybe, utána igazgassuk el sütőpapírral bélelt tepsin.

A sütőtökkel megpakolt tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük 1 órán át, amíg a tök enyhén megbarnul és megpuhul. A sütési idő a tök méretétől is függ, ezért figyelmesnek kell lenni a sütésénél.

Tálalásnál morzsoljuk a sajtot a sült tökre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük