Puha, krémes gesztenyés brownie - A legcsokisabb süti őszi verziója

gesztenyésbrownie
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományos brownie-receptet számtalan módon fel lehet turbózni, a gesztenye tökéletesen passzol az étcsokoládéhoz.

Számomra a brownie megunhatatlan műfaj, legyen szó a klasszikus receptről vagy a különböző ízesített változatairól. Manapság már rengeteg olyan receptje is van, amelyek, bár nem tartalmaznak csokit, a brownie technológiájával készülnek, rengeteg vajjal és olvasztott csoki helyett valamilyen más krémmel vagy folyadékkal, például citromlével, mint ebben a receptben. 

A csokis finomságot kávéval vagy likőrrel is gyakran készítik, de a gyümölcsös verziók is egyre népszerűbbek. Az alábbi recept az őszi, téli nagy kedvenccel, gesztenyével készült, az egyszerűsítés kedvéért gesztenyemassza került bele, de sült, pürésített gesztenyéből is elkészíthető.

Gesztenyés brownie

gesztenyésbrownie2

Hozzávalók 20 szelethez

  • 200 gramm étcsokoládé
  • 250 gramm vaj
  • 250 gramm barna cukor
  • 4 darab tojás
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 100 gramm gesztenyemassza
  • 200 gramm liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csipet
  • 0.5 teáskanál sütőpor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk ki egy 22x22 centis jénait vagy sütőformát.

Az étcsokoládét daraboljuk össze, a vajat vágjuk kisebb kockákra, majd vízgőz felett melegítsük őket össze egy kis tálban, közben folyamatosan kevergessük. Ha a csoki és a vaj is elolvadt, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.

A barna cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá az instant kávét és a vaníliakivonatot is. Keverjük bele az olvasztott csokit és a gesztenyemasszát is, robotgéppel alaposan dolgozzuk őket össze.

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük bele a sütőport, a sót és a kakaót. Kisebb adagokban, fokozatosan adjuk a csokis-tojásos keverékhez, alaposan keverjük el benne.

Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd kb. 40-50 percig süssük. Ha a közepe még picit lágy, az nem baj.

A formában hagyjuk kihűlni, majd szeletelve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük