Álompuha gnocchi ínycsiklandó gombás raguval: házilag készül a tészta is

Gombas gnocchi c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Isteni házi készítésű gnocchival tálalhatod a gombaragut, és még elkészíteni is pofonegyszerű.

Ha változtatnál a szokásos menün, és az unalmas tészták helyett kipróbálnál valami újdonságot, akkor jó helyen jársz: megtudhatod, hogyan készíts álompuha gnocchit házilag. 

A kiadós tésztafélét a gombán kívül ráadásul más feltéttel is kombinálhatod, hiszen a legtöbb ragu, legyen az zöldséges vagy húsos, jól fog neki állni. Mielőtt azonban összekevered a szósszal, mindenképp pirítsd pár percig forró olajban, hogy kellemes aranybarna árnyalatot kapjon.

Gnocchi gombás raguval

Gombas gnochhi

Hozzávalók 4 személyre

A gnocchihoz:

  • 1 kg főtt krumpli megtörve
  • 240 g liszt
  • 3 tk
  • 2 tk fehér bors
  • 5 ek olívaolaj

A gombaraguhoz:

  • 300 g vegyes gombakeverék
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk chilipehely
  • 2 ek tárkony (szárított vagy friss)
  • 2 tk
  • 1 tk fekete bors
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 250 ml növényi főzőkrém
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze az összetört, kihűlt főtt krumplit, a lisztet, a sót, a borsot és az olívaolajat. 

Gyúrjuk a keveréket összeálló tésztává, majd borítsuk egy lisztezett felületre.

Osszuk 4 egyenlő részre, majd mindegyiket sodorjuk hosszú, kolbász formájú rúddá kb. 2 cm vastagságban. Egy éles késsel vágjuk őket 2 cm-es darabokra.

Hagyhatjuk őket ebben a formában is, de lehetünk kreatívak is, és egy villa segítségével formázhatjuk őket. Ezután tegyük őket félre.

Készítsük el a szószt: egy kevés olajjal hevítsünk fel egy serpenyőt, majd pirítsuk benne 4-5 percig az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a feldarabolt gombát. Adjuk hozzá a tárkonyt, a sót, a borsot és chilit, és öntsük hozzá a bort is. Pároljuk a hozzávalókat 3 percig, majd ha az alkohol már elpárolgott, adjuk hozzá a főzőkrémet.

Alacsony hőfokon főzzük őket 2-3 percig, amíg a szósz enyhén besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről.

A gnocchit tegyük forrásban lévő vízbe, és 3-4 perc alatt főzzük készre. Ha sietünk, leszűrés után azonnal a szószhoz adhatjuk őket, azonban az extra ízekért forró olajon is megpiríthatjuk őket.

Friss tárkonyszórással tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük