Tartalmas, krémes gomba Stroganoff: húsmentes opció tészta mellé
Garantáltan ez a legjobb gomba Stroganoff, amit valaha kóstoltál. Többféle gombából készítsd, attól lesz igazán gazdag az összhatás!
A gombából készült leveseket többnyire pürésített, krémes formában fogyasztjuk, azonban ha szereted a gomba roppanós állagát, akkor bűn leturmixolni. Ez a fogás éppen a sokféle textúra miatt izgalmas: a gomba mellett ugyanis árpagyöngy (gersli) is helyet kap benne, amely egyben a csipetkét is kiváltja.
Bár a gombát a leggyakrabban tárkonnyal párosítják – mint például ebben a házi gnocchihoz készült gombaszószban is –, a kakukkfű is isteni választás. A legjobb hatásért friss, és ne szárított verziót használj.
Az árpát folyó víznél alaposan mossuk át, és minimum 8-10 órára áztassuk be. Ez lerövidíti a főzési időt.
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a répát, a zellert és a gombákat, és pirítsuk további 2-3 percig.
Adjuk hozzá a sót, borsot, a zöldségalaplevet, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a leszűrt árpagyöngyöt, és forrástól számítva alacsony/közepes hőfokon 15-20 percig fedő alatt főzzük, vagy amíg minden hozzávaló teljesen megpuhul.
Hagyjuk hűlni néhány percig, majd melegen fogyasszuk.
Tipp: a receptben megadott sómennyiség alacsony sótartalmú (vagy só nélküli) alapléhez szükséges. Ha sósat használunk, akkor a sónak először csak a felét adjuk a leveshez, majd a végén ellenőrizzük, hogy elég ízes-e.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu