Elképesztően finom gombás rizs: pirított hagyma is kerül a köretbe

gombásrizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legfinomabb rizses köretbe gomba és hagyma kerül, a fűszerezésénél az őrölt fekete borssal érdemes bőkezűen bánni.

A köretek között a rizs mindig másodlagos a krumpli mellett, sokan unalmasnak vélik, pedig nagyon sokféle módon tehető izgalmassá. Az egyik legízletesebb változatban gombával készül, nagyon tartalmas, laktató, vegetáriánusok még magában is fogyaszthatják, köretként pedig mindenféle húshoz - legyen az rántott szelet, sült hús vagy fasírt - remekül passzol.

A gombás köret akkor lesz a legfinomabb, ha hagyma is kerül bele, általában mindig 1 nagyobb fej vöröshagymát szoktam beletenni, de ha kisebb fej lapul a kamrámban, akkor kettőt szoktam felhasználni. Ha 2 fejjel dolgozom, néha vegyítem, az egyik lila, a másik vörös, nagyon jó ízzel ruházzák fel a rizses finomságot.

Bátran használd a borsot, mikor fűszerezel, nagyon jól áll a gombának, amikor pedig elkészül a köret, friss petrezselyem és újhagyma is mehet bele. Mivel itt van a medvehagymaszezon is, újhagyma helyett azzal is bátran lehet gazdagítani a gombás rizst.

Gombás-hagymás rizs

gombásrizs2

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 darab újhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj vagy vaj
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
Recept idők

Elkészítés:

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre (3-4 perc), majd keverjük hozzá a tetszőlegesen felszeletelt gombát, pirítsuk meg.

Miközben a gomba pirul, vizet enged, várjuk meg, míg teljesen elfő alóla (8-12 perc), majd keverjük hozzá a rizst. Körülbelül 2 perc után öntsük rá a vizet, fűszerezzük sóval és borssal, majd lefedve főzzük. Miközben a rizs puhul, keverjük át, majd amikor elkészült (10-20 perc), adjuk hozzá a finomra vágott újhagymát és a petrezselymet.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük