Selymes, tejszínes gombás rizottó fehérborral, hagymával - Főfogásnak is beillik

gombásrieredeticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz konyha telis-tele van remekművekkel, ezek közül az egyik a rizottó, és bár egyszerűnek tűnik, megvannak a trükkjei.

A jó rizottó elkészítése nehéz munka, legalábbis a különböző főzős műsorok sztárszakácsai szeretik ezt hangoztatni, sikerrel az ember önbizalmába rúgnak, igyekeznek meggyőzni az otthon ülő, tévét bámuló séftanoncot, a sikerhez vezető út tele lesz buktatókkal.

Ne higgyünk feltétlenül a tévének, merjünk belevágni, igyunk egy bátorságkoktélt, alkossunk valami fenségeset. Készítsünk egy gombás rizottót, amely bár szerénynek tűnik, ízeiben nagyot fog ütni.

A rizottó kedvelt egytálétel, melyet hússal, tengeri herkentyűkkel és zöldségekkel is izgalmassá tehetünk. Én az egyszerű dolgokat részesítem előnyben, ez a gombás rizottó lágy és krémes, a zöldség természetes íze teszi nagyszerűvé.

Gombás rizottó

gombásrieredetict

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 bögre arborio rizs
  • 500 gramm barna csiperke gomba
  • kevés olaj
  • 4 evőkanál vaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 kisebb fej salottahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0.5 bögre fehérbor
  • 20 dekagramm parmezán
  • 0.5 bögre főzőtejszín
  • 2 bögre alaplé vagy víz
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított gombákat ízlés szerint szeleteljük vagy daraboljuk fel.

2 evőkanál vajat és kevés olajat egy nagyobb edényben kezdjünk el közepes lángon melegíteni, majd a gombákat is tegyük bele, sóval, borssal fűszerezve alaposan keverjük el. Amikor a gomba összeesett, kiengedte a benne lévő vizet, azt jelenti, elkészült. Fogjuk a kész gombákat, és egy másik edénybe vagy tányérba kanalazzuk őket.

Az edénybe, amiben a gombát készítettük, beletesszük a 2 kanál vajat, valamint a kockára vágott hagymát. Kicsit üvegesre készítjük, olyan 2-3 percig dinszteljük, majd felöntjük fehérborral. Ezután fogjuk a rizst, és a fazékba öntjük. Alapos keverés után 2 bögre vizet vagy alaplevet lassan, apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadunk a rizshez, mindig, mikor a rizs beszívja, akkor öntjük hozzá a következő adagot.

Ha ezzel megvagyunk, a tejszínen a sor, utána pedig a lereszelt parmezánt is a rizshez adjuk. Végül az elkészült gombákon a sor. A rizshez adjuk őket, nem muszáj az egészet belekanalazni, egy keveset meg is hagyhatunk, ezek a tálalásnál jöhetnek jól. Könnyű mozdulatokkal keverünk egy utolsót a rizottón, utána tálalhatunk is.

Szervírozásnál a félretett gombákból és parmezánból szórunk a rizottó tetejére, plusz mehet még rá durvára vágott petrezselyem is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük