Vajpuha csirkemáj gombás-szalonnás szószban főzve: így lesz tökéletes

gombas-szalonnas-csirkemaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem lehet ellenállni a sűrű, ízletes szósznak, a bacon füstössége és sóssága dominál benne, az ízeket magába szívja a puha máj is.

A csirkemáj egy nagyon sokoldalú alapanyag, bár rántva is finom, számtalan izgalmas étel készülhet belőle. A klasszikus resztelt máj és májgombóc mellett próbáld ki különböző szószokba főzve, meglátod, nem lőhetsz vele mellé.

A máj akkor az igazi, ha vajpuha, ezért sütés előtt áztasd tejbe. Nem szabad túl sokáig sütni, nagy lángon pirítsd csak körbe, addigra nagyjából elkészül a belseje is. Sót csak a végén szórj rá, vagy a szószt ízesítsd, amibe kerül.

Az alábbi verzióban bacon és gomba ízesíti a szószt, liszt sűríti és vaj krémesíti. Ha szeretnéd, hígabb és sűrűbb is lehet a mártás, ez teljesen rád van bízva. 

Gombás-szalonnás csirkemáj

gombas-szalonnas-csirkemaj2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olaj
  • 6 szelet bacon
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 250 g gomba
  • 500 g csirkemáj
  • tej (az áztatáshoz)
  • 30 g vaj
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek liszt
  • 180 ml alaplé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemájat áztassuk tejbe 1 órára, majd csöpögtessük le, távolítsuk el az ereket.

A bacont vágjuk kis kockákra, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre. A gombát mossuk meg, vágjuk szeletekre.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá a bacont, pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a gombát, majd pár percig együtt dinszteljük a zöldségeket, míg a gomba össze nem esik. Szedjünk ki mindent egy tányérra.

Ha szükséges, pótoljuk az olajat a serpenyőben. Dobjuk rá a csirkemájakat, majd magas lángon süssük 5 percig, míg át nem sülnek belülről. Szedjük őket egy tányérra.

Dobjuk a serpenyőbe a vajat, majd mikor elolvadt, adjuk hozzá a lisztet, keverjük el. 1 perc után öntsük fel az alaplével folyamatos kevergetés mellett, adjuk hozzá a szójaszószt is. Sózzuk, borsozzuk, addig főzzük, míg besűrűsödik.

Tegyük vissza a szószba a májat és a baconös-hagymás-gombás keveréket. Melegítsük össze, majd rögtön tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük