Mennyei, görög spenótos pite: ropogós réteslap az alapja

spenótospite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Érdemes megismerkedned ezzel a görög recepttel, ha egyszer elkészíted, nincs megállás, biztosan újra és újra fel fog tűnni az asztalon.

A spenótos-feta sajtos pite, avagy a spanakopita egy tradicionális görög étel, amely nassolnivalóként, de akár köretként is megállja a helyét. Nem nehéz az elkészítése, ha kész réteslapokkal dolgozol, csak a tölteléket kell kikeverni hozzá. 

Friss és mirelit spenótot is használhatsz, ha utóbbi mellett döntesz, a receptben írtak szerint járj el, ha viszont levelest választasz, fonnyaszd meg egy kevés olajon, hagyd kihűlni, majd alaposan nyomkodd ki, mielőtt a többi alapanyaghoz kevered. 

A spenót mellett a másik főszereplő a sós feta sajt, úgyhogy óvatosan bánj a fűszerekkel, mivel a sajt is ízesít. Hogy még finomabb legyen, egy kevés friss petrezselymet és parmezánt is keverhetsz a masszába, de egyik sem kötelező. 

Görög spenótos pite

spenótospite2

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 400 gramm réteslap
  • 2 deciliter olívaolaj
  • 450 gramm spenót (mirelit)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 300 gramm feta sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 130 gramm parmezán
  • 3 darab tojás
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Az összeállítás előtt vegyük ki a fagyasztóból a tésztát és a spenótot, várjuk meg, míg kiolvadnak. A spenótot csöpögtessük le, nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. Dinszteljük őket puhára egy kevés olajon.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Olajozzunk ki egy 23x33 centis tepsit.

Tegyünk egy réteslapot a tepsibe, ha nem elég nagy, akár kettőt, hogy kitöltse. Kenjük le olajjal, majd tegyünk rá még egy lapot. Ezt addig ismételjük, míg legalább 7-8 lap van egymáson.

A lecsöpögtetett spenótot, a dinsztelt hagymákat, a feta sajtot, az összeaprított petrezselymet, a parmezánt, a tojásokat és a sót, borsot keverjük össze, míg krémes nem lesz a töltelék. 

Oszlassuk el a tölteléket a tésztán. A tetejét fedjük be szintén 8 lappal, mindegyiket kenjük meg az olívaolajjal, a legfelsőt is.

Egy éles késsel jelöljük be a tésztán a leendő szeleteket.

Toljuk a sütőbe 50-60 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük