Grillezett, pácolt gomba villámgyorsan: fehérjegazdag húspótló

grillezett gomba cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Télen a sütőben, nyáron a kertben is elkészítheted ezeket a balzsamecettől illatozó gombakalapokat.

A gomba nagyon megosztó étel, sokan imádják, sokan pedig nem tudnak megbarátkozni vele. Pedig fehérjegazdag és tele van ásványi anyagokkal is. A húst remekül tudod vele pótolni, és változatos fogásokat is készíthetsz belőle. Eheted klasszikusan, rántva, de készíthetsz belőle egészséges köretet bulgurral keverve.

Ha nem szeretnél sokat állni a tűzhely mellett, akkor készítsd el a grillen, de ahhoz, hogy igazán intenzív ízt kapj, érdemes bepácolni előtte. A balzsamecet nagyon jól illik hozzá. Ha már bekapcsoltad a grillt, süss mellé baconbe csomagolt kukoricát is.

Grillezett gomba

grillezett gomba recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab portobello gomba (nagyobb)
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 kávéskanál rozmaring (őrölt)
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 csipet cayenne-bors
  • a sütéshez olaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy edényben keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat, a szójaszószt, a rozmaringot, a fokhagymaport, a borsot és a Cayenne-borsot. Tegyük bele a megtisztított gombakalapokat a pácba, és forgassuk vele össze, hogy mindenütt érje a szósz. Hagyjuk benne 10 percig. 

Melegítsük elő a sütőt grillfokozatra 220 fokon, vagy kapcsoljuk be a grillt. Kicsit olajozzuk meg a rácsot/tálcát, hogy le ne égjen a gomba.

A gombákat vegyük ki a pácból, kicsit rázzuk le róluk. Süssük minden oldalukat 3-4 percig, vagy ameddig aranybarnák nem lesznek. Miközben sülnek, kenegessük a maradék páccal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük