Illatos mézes-gyömbéres keksz: tea mellé kötelező

gyömbéres keksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A teám és a kávém mellé kötelező tartozék a keksz, nem számít, hogy milyen évszak van. Ez nem is az éhségem elűzése miatt, hanem egyfajta szertartás nekem.

A kekszek egyrészt nagyon gyorsan elkészíthetőek, másrészt - hacsak nem esszük meg őket azonnal - zárható dobozban sokáig elállnak, és ha reggelire nincs semmi ötletünk, vagy délután felugranak a barátok, akkor csak gyorsan előkapjuk ezeket az életmentő sütiket.

Ez igazi téli változat, mert gyömbérrel készül. Attól függően, hogy mennyit teszünk a tésztába, lehet kellemesen pikáns, de egész csípős is. Én az aranyközéputat javaslom. 

A gyömbér gyógyhatásai

A gyömbér, ez a fűszer- és gyógynövény, nemcsak kellemes csípős íze, hanem gyógyhatása miatt is ajánlott. Nagyon jó hányinger csökkentésére, de vírus- és baktériumellenes hatóanyagainak köszönhetően influenzaszezonban is hasznos, ha tartunk belőle otthon. Ezen kívülv görcsökre, gyulladásokra és köhögés ellen is hatásos. Többféleképpen felhasználható, főzhetünk belőle teát vagy levesbe tehetjük, de süteményekbe is jó alapanyag. 

Amikor a gyerekeimet vártam, sajnos sokáig küzdöttem hányingerrel, amit mindenféle módon igyekeztem csillapítani, többek között gyömbérrel. Önmagában vagy teának elkészítve nagyon erősnek, intenzívnek találtam, így gyömbéres kekszet rágcsáltam. Először boltit, aztán magam készítettet. Ezek a kekszek egyrészt nagyon gyorsan elkészíthetők, másrészt én határozom meg, hogy mennyire csípősre, erősre készítem, de ezt a méz is enyhíti kissé. 

Ez a gyömbéres keksz teához a legfinomabb, de persze magában is tökéletes, ha ráérzünk az ízére, várandósság ide vagy oda, bármikor ehető. 

Gyömbéres keksz

gyömbéres keksz recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm liszt
  • 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 50 gramm cukor
  • 50 gramm vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál gyömbér (őrölt)
  • 0.5 kávéskanál fahéj (őrölt)
  • 1 csipet szegfűszeg (őrölt)
  • 1 csipet bors (őrölt)
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot, majd ezt a keveréket vegyítsük a liszttel, a szódabikarbónával a sütőporral és a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a megpuhított vajat, és a kezünkkel morzsoljuk össze. Tegyük bele a mézet, és gyúrjuk össze a tésztát. 

 A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsit is készítsünk elő. 

A tésztából formáljunk kis golyókat, és tegyük őket a tepsibe, de hagyjunk mindegyik golyó között elég helyet. Kicsit lapítgassuk le őket. 

Süssük meg őket, de figyeljünk, hogy ne piruljanak meg nagyon. A tepsiben hagyjuk kihűlni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük