Gyümölcsös óriáspalacsinta sütőben készítve: nem lehet neki ellenállni

gyumolcsos-oriaspalacsinta-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vastag tésztájú gyümölcsös óriáspalacsinta igazán kényeztető desszert. Sütőben sül, és a tésztája már szinte a piskótáéra emlékeztet.

A palacsintát minden formában szeretjük, legyen az hagyományos vékony tésztás, duci amerikai, rakott vagy épp serpenyős, sütőben sült édesség. Utóbbit akár dutch baby néven is ismerheted. Bár a neve alapján azt gondolhatnád, hogy Hollandiából származik, Amerikában készítették először.

Ennek a csodás édességnek a tésztája vastagabb, mint a hagyományos palacsintáé. Nagy előnye, hogy nem egyesével kell kisütni. Az adagot érdemes duplázni, mert egy serpenyőnyi körülbelül két embernek elég. Bár a legtöbben öntöttvas serpenyőben készítik, a hagyományos, nagyobb méretű, sütőbe is betehető serpenyő is tökéletes.

Reggelire és desszertként is bevetheted, bár almával sül, tálaláskor még több gyümölcs kerülhet rá.

Gyümölcsös óriáspalacsinta

dutchbaby

Hozzávalók 2 személyre

  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1.5 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 2.5 dkg vaj
  • 1 db alma
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 bögre bogyós gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A tojásokat üssük egy tálba, és a sima és vaníliás cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a tejet, a lisztet, a sót, és dolgozzuk simára a tésztát. A hagyományos palacsintánál sűrűbb masszát kell kapni.

A vajat tegyük a serpenyőbe, majd a sütőbe, hogy felolvadjon, utána vegyük ki, rakjuk bele a felszeletelt almát. Szórjuk meg a barna cukorral és fahéjjal, majd öntsük rá a tésztát.

Toljuk a forró sütőbe, és 180 fokon süssük aranybarnára körülbelül 18-20 perc alatt. Bármilyen friss vagy mirelit gyümölccsel kínálhatjuk, és még porcukorral is megszórhatjuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük