Elképesztően finom, habos-almás sütemény – Vaníliakrém és csokimáz koronázza meg

34946373 2674603 4d2fb5f198f4e5333d47c888bf225305 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A habos-almás sütemény olyan, mint egy felturbózott krémes, a tészta és a krém között almaszeletek bújnak meg, az első harapásnál szerelem lesz.

Almás süteményekkel nehéz mellényúlni, bármi is készüljön az őszi gyümölcsből, nem fog csalódást okozni. A családi receptes füzetünkben megbújik egy kincs habos-almás név alatt, amit más családoknál almás krémes néven emlegetnek, de ennek egy picit más az elkészítése. A fő különbség a tésztában van, nálunk csak egyszínűre készül, de ha kicsit cifrázni szeretnél a recepten, akkor a bekevert tésztát szét lehet választani, az egyik részt fehéren hagyni, a másikba kakaót keverni.

Mielőtt az almák sütőpapírra kerülnének, mindenféleképp vegyenek citromos fürdőt, ezt a mozzanatot nem érdemes kihagyni, mivel az almák nagyon gyorsan barnulásnak indulnak, a citrom pedig megakadályozza ezt a folyamatot. Szeletelés előtt érdemes 3-4 órát várni, a maradék sütit pedig hűtőben kell tárolni, napok múlva is isteni lesz.  

Habos-almás sütemény

hasct

Hozzávalók 6 személyre

A töltelékhez:

  • 1 kilogramm alma
  • 1 darab citrom (leve)

A tésztához:

  • 8 darab tojás
  • 18 dekagramm cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 20 dekagramm liszt
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 2 csomag vaníliás puding
  • 5 deciliter tej
  • 20 dekagramm vaj
  • 18 dekagramm cukor

A tetejére:

  • 1 tábla csoki (tej vagy ét)
Recept idők

Elkészítés:

A tepsit béleljük ki sütőpapírral.

Az almákat pucoljuk meg, a csumájukat távolítsuk el. Vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, helyezzük a szeleteket tálba, majd forgassuk egybe a kifacsart citrom levével.

Az almaszeleteket fektessük a sütőpapírra.

A lisztet a sütőporral forgassuk egybe.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját a cukor felével keverjük habosra, majd a vizet is keverjük bele. A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük habbá, majd óvatosan forgassuk egybe a tojássárgájás keverékkel, utána a lisztes keveréket is forgassuk hozzá.

A masszát simítsuk a sütőpapírra fektetett almákra, majd toljuk 160 fokos előmelegített sütőbe 35-45 percre.

A pudingporból és a tejből főzzünk pudingot (a vásárolt pudingporon rajta lesz minden utasítás).

A vajat keverjük habosra a cukorral, majd a kihűlt vaníliás pudinggal keverjük egybe.

A megsült almás tésztát borítsuk tálcára úgy, hogy a tészta tetejét enyhén szórjuk meg liszttel, helyezzük rá a tálcát, erősen fogjuk meg a tálcát és a tepsit, majd óvatos, de határozott mozdulattal a tepsit fordítsuk meg. A sütőpapírt húzzuk le a tetejéről. A tálcán a tészta lesz alul, az alma pedig felül (úgy fog kinézni, mint a fordított almás sütemény).

A sütemény tetejére simítsuk rá a vaníliás pudingból készült krémet, majd vízgőz felett felolvasztott csokit kenjünk a krém tetejére.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük