Selymes, fűszeres hagymamártás: sokoldalúan felhasználható a konyhában

hmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagymamártás alapja a selymes besamel, amit fehér- vagy tejmártásnak is szoktak nevezni.

Tejalapú mártás a besamel, az egyik legkedveltebb, amit sokféleképpen lehet felturbózni. Sajttal gazdagítva Mornay-mártás lesz belőle, azaz sajtmártás, hagymával dúsítva pedig Soubise-mártás, egyszerűbben nevezve hagymamártás.

A mártás eredete a 17. századba tehető. A kevés alapanyagból készült finomság elkészítése nem nehéz, csupán odafigyelést igényel, folytonos kevergetést, hogy sűrű és csomómentes legyen. A fehér szószokat nagyon sokféleképpen fel lehet használni, igaz ez a hagymamártásra is: sültekre, párolt zöldségekre csorgatva is isteni, de még csőben sült is készülhet belőle, érdemes bátran használni és feldobni vele az ételeket.

Hagymamártás

hagymamártás

Hozzávalók 4 személyre

A hagymás alaphoz:

  • 4 fej hagyma
  • 5 dekagramm vaj

A besamelmártáshoz:

  • 5 deciliter tej
  • 8 dekagramm vaj
  • 5 dekagramm liszt
  • só és bors ízlés szerint
  • késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A vajat magas falú lábasban olvasszuk fel, majd keverjük bele a lisztet, apránként csorgassuk bele a tejet. Keverjük csomómentesre, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. A mártást addig kell kevergetni, amíg kellően besűrűsödik. Mártásként hígabbra érdemes, krémek alapjaként sűrűbbre kell főzni.

A megtisztított hagymát kockázzuk finomra, majd vajon dinszteljük puhára, picit pirítsuk meg, végül keverjük bele az elkészült besamelmártásba.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük