Egyszerű, de isteni hagymás gombafasírt: mindenféle körettel kínálva tökéletes

gfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fasírt nem csak húsból készülhet, zöldségből is lehet mennyei, szaftos pogácsákat készíteni.

A fasírtot nagyon sokan szeretik, sülhet egyben a sütőben vagy pufi golyó formájában, zsemlemorzsába hempergetve, bő olajban, bárhogy is legyen, garantált a siker. A fasírt előnyei közé tartozik még, hogy másnap is finom, így nemcsak köretek mellé, hanem szendvicsbe pakolva is érdemes kipróbálni.

A leggyakrabban húsból készül a fasírt, de zöldségből is össze lehet dobni, méghozzá nagyon változatos formákban. Az ínycsiklandó zöldségfasírt készülhet karfiolból, brokkoliból, káposztából, gombából. A gombás massza fűszerezését bátran feldobhatod, ha kicsit karakteresebbre vennéd, tegyél bele kakukkfüvet vagy cayenne-t. A gombás ragu tölteléknek is kiváló, pakolhatod cukkinire, padlizsánra, de csirkecomb bőre alá vagy dagadóba töltve is fantasztikus.

Hagymás gombafasírt

gfct

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 500 gramm gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab zsemle
  • 1 darab tojás
  • 2 bögre zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított gombát vágjuk apró kockákra, a hagymát finomra, majd kevés olajon dinszteljük meg. Amikor a gomba összeesett, a kiengedett folyadék elpárolgott alóla, akkor tegyük keverőtálba a ragut.

A petrezselymet vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le, mehetnek a gombás ragura, fűszerezzük sóval és borssal.

A zsemléket áztassuk folyadékba, majd kinyomkodva tegyük a gombás keverékhez.

Amikor a gombás ragu teljesen kihűlt, adjuk hozzá a felvert tojást, keverjük egybe a masszát, lefedve tegyük a hűtőbe 1-2 órára.

Pihenés után a gombás masszából formáljunk tetszőleges golyókat, hempergessük meg őket a zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük a gombafasírtokat aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük