Krémes franciasaláta hagyományos recept alapján – Sültekhez kiválóan illik

franciasaláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi klasszikus a majonézes franciasaláta, amely az ünnepeken is biztosan sikert arat.

A franciasaláta igazi klasszikus, bár a neve nem tükrözi az eredetét, mert nem a francia gasztronómiából terjedt el. Elképzelhető, hogy ez egy abszolút magyar étel, ahogy az is, hogy ez az orosz hússaláta vega változata. Mindenesetre a mai napig nagyon népszerű, akár vendégségekben, akár az ünnepi asztalon.

A franciasaláta a kaszinótojással is jó páros alkot. A majonézes saláták közül a másik, egyre népszerűbb étel az amerikai káposztasaláta, vagyis a coleslaw, amikor a majonézbe roppanós káposztát és répát kevernek.

A franciasalátába a zöldségek puhára párolva kerülnek bele, de az alma és a savanyú uborka miatt a roppanós élmény is garantált. 

Hagyományos franciasaláta

franciasaláta recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 3 darab krumpli
  • 3 szál sárgarépa
  • 180 gramm zöldborsó
  • 3 darab ecetes uborka
  • 2 darab alma
  • 150 gramm majonéz
  • 300 gramm tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kávéskanál citromlé
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit és a répát pucoljuk és mossuk meg, majd kockázzuk fel. Keverjük össze a zöldborsóval, majd egy kevés vajon pároljuk meg, majd egy kevés vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, keverjük hozzá a felkockázott almát és az apróra vágott uborkát. 

A majonézbe - ami lehet házi is - keverjük bele a tejfölt, a mustárt, a sót, a borsot és a citromlevet, majd óvatosan forgassuk össze a zöldségekkel. Tegyük néhány órára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük