Puha, illatos kókuszkocka: így lesz a legfinomabb a tésztája

kókuszkocka2cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyermekévek kedvelt kókuszos süteménye, amit nem lehet megunni, egy igazi retro finomság, amit te is könnyedén el tudsz készíteni.

Gyengéim a kókuszos sütik, a kókuszkocka pedig az egyik legfinomabb mind közül. Sokáig abban a hitben éltem, hogy ez a desszert a magyar konyha büszkeségei közé tartozik. Tévedtem. 

A kókuszkocka története

Ez a világszerte kedvelt, csokimázas kókuszkocka vélhetőleg Angliából hódította meg a világot Lord Lamingtonnak köszönhetően. A szóbeszéd szerint Lord Lamington nem volt híve a pazarlásnak, ez a kedvelt desszert pedig egy konyhai malőrként indult. Történt ugyanis, hogy az egyik szakács véletlen piskótát ejtett a csokimázba, amit Lamington kérésére ki kellett halásznia és kókuszreszelékben kellett megforgatnia.

A történetnek egy másik változata is létezik, miszerint Lamington feleségének köszönhetjük a sütit, mivel férjéhez hasonlóan ő sem volt híve a pazarló életmódnak. Egy nap váratlan vendégeket fogadtak, Lady Lamington pedig  az előző napról megmaradt piskótát mártatta csokiba és kókuszreszelékbe, amit tea mellé szolgáltak fel. Történészek szerint biztos, hogy a Lamington házban született meg a sütemény a pár francia származású szakácsának köszönhetően.

Bárhogy is volt, fantasztikus ez a recept, amit nyugodtan elkészíthetünk egyszerű hétköznapon, hétvégén, de még jeles családi eseményen is bátran kínálhatjuk.

Kókuszkocka

kókuszkockact

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 100 gramm vaj
  • 180 gramm cukor
  • 1 teáskanál méz
  • 40 dekagramm liszt
  • 200 milliliter tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 darab tojás

A csokibevonathoz:

  • 100 gramm vaj
  • 30 milliliter tej
  • 1 tábla ét- vagy tejcsoki
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 teáskanál rum
  • kókuszreszelék (a forgatáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb keverőtálba tesszük a megolvadt vajat és cukrot, szép habosra keverjük, majd a tojások is a tálba kerülnek, és a mézet is eldolgozzuk a masszában. Ezután az átszitált liszt és a sütőpor következik, majd folyamatos kevergetés mellett a tejet is hozzáadjuk. A szép simára kevert tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokos sütőbe toljuk 25-30 percre.

A vajat kis lángon felolvasztjuk, hozzáadjuk a kockákra tört csokoládét, kakaóport, rumaromát és tejet. A szép simára kikevert csokiszószunkat félretesszük, megvárjuk, míg kihűl.

A kihűlt tésztát nagyobb kockákra vágjuk, majd csokifürdőbe tesszük őket, utána pedig kókuszreszelékben forgatjuk meg, és el is készült ez az ellenállhatatlan kókuszos desszert. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük