Hagyományos kókuszkocka omlós, mézes tésztával: vastag csokimáz borítja

kókuszkocka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mutatós és isteni finom ez a klasszikus sütemény, ünnepi asztalon is megállja a helyét, de a vasárnapi ebédet is megkoronázza majd.

Bár néha megéri változtatni a megszokott recepten, ízeken, van, amiből a hagyományos a legjobb, ilyen a kókuszkocka is. Az omlós, mézes tésztát édes csokimáz fedi és kókuszreszelék borítja, úgy tökéletes, ahogy van. Az alábbiakban is a klasszikus receptet olvashatod, ezzel garantált a siker.

A látszat néha csal, amilyen mutatós, annyira egyszerű elkészíteni: sima keverem-kavarom tészta az alapja, ezt 10 perc összeállítani, majd ha megsült, csak csokimázba és kókuszba kell forgatni. Maga a máz is 5 perces munka, vajat, kakaót, tejet és cukrot kell összemelegíteni hozzá. Ha ezzel is megvagy, jöhet a hempergetés, és tálalhatod is a hófehérbe öltözött süteményt.

Kókuszkocka

kókuszkocka2

Hozzávalók 20 darabhoz

Tészta:

  • 5 dekagramm vaj
  • 150 gramm cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab tojás
  • 4 ek méz
  • 300 gramm liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 2 deciliter tej

Máz:

  • 20 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • 1 deciliter tej
  • 20 dekagramm kókuszreszelék (a forgatáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Készítsük el a tésztát: a puha vajat keverjük habosra a cukrokkal, majd adjuk hozzá a tojást és a mézet is. Szitáljuk hozzá a lisztet, a sütőport, a sót, végül öntsük fel a tejjel. Keverjük csomómentesre a masszát.

Egy kb. 20x30 centis tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát. Toljuk a sütőbe, 30-35 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.

Amíg hűl a süti, készítsük el a mázat.

A vajat olvasszuk meg, majd keverjük bele a porcukrot, a kakaót és a tejet. Tegyük a tűzhelyre, alacsony lángon melegítsük össze, míg egynemű, csomómentes nem lesz a máz. Várjunk, míg hűl picit.

A kihűlt tésztát vágjuk tetszőleges kockákra, majd mártsuk bele a csokimázba. 

Egy tányérra szórjunk kókuszreszeléket, majd egy villa segítségével hempergessük meg benne a mázzal borított kockákat. 

Várjuk meg, míg megköt rajta a máz, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük