Hal a suba alatt: klasszikus orosz étel, aminek nem csak a színe elképesztő

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Eltelt egy kis idő, mire megtaláltam, hogy ennek a receptnek mi az igazi neve. Sok évvel ezelőtt vettem részt egy orosz tematikájú főzőkurzuson, rengetegféle fogást készítettünk, köztük ezt a halas, céklás krumplis rakottas ételt, amely a hal a bundában nevet kapta, és azonnal óriási kedvenc lett. 

Pár nappal az esemény után otthon is elkészítettük, emlékszem, éjfélre lettünk készen, de olyan későn már nem akartuk megkóstolni - meg amúgy is pihentetni kellett a hűtőben. 

A hal a bundában, más néven hering bundában vagy hal a suba alatt, az oroszoknál hagyományos ünnepi ételnek számít. Ahogy a neve is mutatja, az alapja olajos hering, amely reszelt krumpli-, főtt tojás- és céklarétegek között pihen. Mindez bőven meglocsolva majonézzel. Egy szó, mint száz, nem kimondottan diétás étel, de megéri a bűnözést. 

A hozzávalókat külön kell megfőzni, így az előkészítése kicsit időigényes, de utána a rétegeket pikkpakk egymásra lehet rakosgatni. Érdemes a hűtőben pihentetni pár órát, hogy az ízek összeérjenek és a cékla jó vörösre fesse a majonézt. 

A legjobb, ha átlátszó jénaiban állítjuk össze az ételt, mert úgy látszódnak szépen a különböző rétegek. Ha felvágjuk, olyan, mint egy torta, amelybe puding helyett majonézt tettünk. 

Hal a bundában

hal a bundában jó650x433

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 50 dekagramm krumpli
  • 50 dekagramm cékla
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 doboz olajos hering
  • 5 darab tojás
  • 6 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál tejföl (min. 20 %-os)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 2 dekagramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A héjában megfőtt krumplit a reszelő nagy lyukú oldalán a tálba reszeljük. A roppanósra főtt céklát ugyanígy egy másik tálba reszeljük, valamint így teszünk a keményre főtt tojással is. A hagymát vékony karikákra vágjuk. A heringről csepegtessük le az olajat, és tegyük félre, mert a majonéz higítására fogjuk használni. A halat vágjuk vékony csíkokra.

A majonézt keverjük össze a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés porcukorral ízesítsük. A hering levéből annyit keverjünk hozzá, hogy közepesen sűrű mártást kapjunk.

Vajazzuk ki a jénait, majd kezdjük el a rétegezést. Az első réteg a reszelt tojás legyen, amit cékla, burgonya, hagyma, majd a hal követ - minden sort locsoljunk meg a majonézes öntettel. A tetejére nálam cékla került, de bármelyik réteggel befejezhetjük.

Takarjuk le, és pihentessük pár órát hűtőszekrényben. Legjobb, ha egy napot hagyjuk, akkor szuperül összeérnek az ízek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük