Omlós Hámán-táska - A legvidámabb zsidó ünnep étele

Hámántáska
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Hámán-táska a Purim, a legvidámabb zsidó ünnep étele. Ekkor ünneplik a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülését. Ezt az időszámítás kezdete előtt 450. körül történt eseményt Eszter könyve örökíti meg.

A purim név a „sorsvetést” jelentő  púr szóból ered, mert Hámán, a perzsák főminisztere így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat. 

Purim eredete

Purimot annak emlékére tartják, hogy a perzsa világuralkodó, Ahasvérus király idejében Hámán főminiszter „igyekezett elveszteni minden zsidót”, és ezért 10 000 tálentom ezüstöt ajánlott fel a királynak. Azonban Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárásának hála a zsidók megmenekültek a kiirtatástól. 

Purim ünnepén a zsidó felnőttek és gyerekek különféle jelmezekbe öltöznek, purimi játékokat rendeznek, finomakat esznek-isznak, és hajnalig mulatnak. A jelmezek a szerencsétlenség és szerencse forgandóságát szimbolizálják.

Idén Purim ünnepe március 20-a szerda napnyugtától március 21. csütörtök napnyugtáig tart.

A Hámán-táska "titkos" receptje

Ezen az ünnepen a legkedveltebb édesség a Hámán-táska vagy Hámán-füle, jiddish néven Hamantaschen. Ezt a süteményt - mint a legtöbb zsidó ételt - nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, és persze minden háziasszonynak megvan a saját, titkos receptje. 

Túlzás nélkül állítom, hogy akármennyit süthetünk belőle, a Hámán-táskát nem lehet abbahagyni. A gyerekeim már egészen pici koruktól segítenek benne, egyrészt mert könnyű és nem pepecselős a receptje, másrészt mert ők is imádják ennek az ünnepnek a hangulatát.

Minden évben finomítok picit a hozzávalók arányain, és eljött az ideje, hogy megosszam az általam legjobbnak tartott verziót. A megadott mennyiségből körülbelül 6 tepsi sütemény lesz - ami körülbelül negyed óra alatt fog elfogyni. 

Hámán-táska

Hámántáska recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 400 gramm liszt
  • 4 darab tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 2 deciliter olaj
  • 150 gramm cukor
  • 1 deciliter narancslé
  • 1 üveg lekvár (töltelékhez)
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Keverjük hozzá a tojást, az olajat, a narancslevet és a cukrot. Nem baj, ha egy picit ragadós marad. Jól gyúrjuk össze, és tegyük pár órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe.

Amikor újra elővesszük a tésztát, egy meglisztezett deszkán gyúrjuk át újra. Vágjuk négyfelé, és mindegyik részt nyújtsuk vékonyra (körülbelül 3 milliméteresre). Ha vastag marad a tészta, akkor nagyon kiszárad sütés közben.

Egy kör alakú szaggatóval (a stampedlis pohár tökéletes) szaggassuk ki a tésztát, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mindegyik köz közepére tegyünk egy fél teáskanálnyi lekvárt. Mi a lekvároson kívül nutellásat is szoktunk csinálni. Vigyázzunk, ne tegyünk túl sokat, mert akkor szétázik a tészta.

Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra.

Zárjuk össze a sütiket úgy, hogy a körök szélét emeljük fel, és a széleknél zárjuk össze, hogy háromszöget formáljanak.

Tegyük be a sütiket a sütőbe, és addig süssük, amíg a széleik aranybarnák nem lesznek. Figyeljük folyamatosan. 12-15 percig süssük, de vigyázni kell, mert hamar odaégnek.

Az első pár percben nézzünk rá a sütikre, mert lehet, hogy szétnyílnak. Ha látjuk, hogy kezdenek szétesni, gyorsan vegyük ki őket, és nyomkodjuk újra össze a széleiket.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük