A házi ajvár sokáig eláll: a sült zöldségtől lesz füstös és isteni

acover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ajvár az egyik legizgalmasabb krém, érdemes feltölteni vele a spájzot, hogy télen is élvezhesd.

A fűszeres mártás készülhet édes vagy csípős paprikából, mellé fokhagymát és padlizsánt szokás keverni. A szósz remekül illik tésztához, húsokhoz, salátához, de még kenyérre is lehet kenni, az ínyencek tejföllel vagy majonézzel keverve is kipróbálhatják.

Ajvár készítésénél az alaposan megmosott padlizsánt és kápia paprikát a sütőben kell sütni addig, amíg a zöldségek héja itt-ott megpirul. Ezután meg kell várni, míg kihűlnek, csak a paprika és a padlizsán húsa megy a mártásba. Ha intenzív ízű kencét szeretnél az üvegbe zárni, akkor a fokhagymát is told a sütőbe a zöldségekkel együtt.

Házi ajvár

act

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 2 kilogramm kápia paprika
  • 50 dekagramm padlizsán
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • olaj
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A paprikákat és a padlizsánt (a padlizsánt késsel szurkáljuk meg) hagyjuk egészben, alaposan mossuk meg őket, majd sütőbe tolva, 180-200 fokon süssük 40-50 percig a zöldségeket (grillen is meg lehet sütni őket).

A megsült zöldségeket hagyjuk kihűlni, utána a héjukat húzzuk le, daraboljuk fel őket.

A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána dobjuk rá a feldarabolt zöldségeket és a zúzott fokhagymát, valamint a fűszereket és a fehérborecetet. Főzzük pépesre 25-35 perc alatt alacsony lángon.

A kész ajvárt töltsük tiszta üvegekbe, majd csavarjuk rájuk a fedelüket és fordítsuk őket a fejük tetejére 5 percre, utána hagyjuk kihűlni száraz dunsztban.

Ezzel a mennyiséggel 3-4 darab 3 deciliteres üveget lehet megtölteni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük