Frissítő, nyári málnaszörp: tartósítószer hozzáadása nélkül készül

mszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A málna a nyár egyik legnagyobb kedvence, melyet nem csak magában öröm falatozni, szezonjában kötelező házi szörpöt készíteni belőle.

Kövesd a nagyi példáját, és zárd üvegbe a nyár kincseit, töltsd fel a kamrád házi készítésű finomságokkal: lekvárokkal, savanyúságokkal vagy szörpökkel.

A málna szezonja júniustól őszig tart, csemegézd magában, hisz amellett, hogy finom, egészséges is, és persze készülj a télre, konzerváld lekvár vagy szörp formájában. A málna vásárlásánál mindig légy körültekintő, kerüld a puha, elszíneződött, penészes szemeket. A gyümölcs nagyon érzékeny, beszerzés után ajánlott azonnal felhasználni, legfeljebb 2-3 napig tárolható hűtőben. A málnát szigorúan csak felhasználás előtt szabad megmosni, különben a gyümölcs összeesik és penészes lesz.  

A házi szörpöt bazsalikomlevéllel még különlegesebb zamatúvá varázsolhatod, ha nyitott vagy rá. A szörpöt vízzel vagy szódával felöntve kínáld, de sütemények készítésénél is kipróbálhatod, például rizsfelfújtra öntve.

Házi málnaszörp tartósítószer nélkül

mszct

Hozzávalók 8 decihez

  • 1 kg málna
  • 1 kg cukor
  • 1 darab citrom facsart leve
  • 1 liter víz
  • 2 darab bazsalikomlevél (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A málnát mossuk meg, majd a cukorral és a citromlével turmixoljuk össze. Ezután forraljuk fel az 1 liter vízzel, majd vegyük le a tűzhelyről, és a bazsalikomot 1 óráig áztassuk benne.

A szörpöt szitán szűrjük át, utána még egyszer forraljuk fel.

A szörpöt még forrón töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le, felbontásig sötét, hűvös helyen tároljuk, utána azonban hűtőben a helye.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük