Mitől lesz szép a szalagos fánk? A sütésére nagyon oda kell figyelni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha farsang, akkor fánk! Na de milyen? A rengetegféle pampuska közül nem olyan egyszerű kiválasztani, melyik finomság kerüljön az asztalra.
Lehet csöröge, édes krémmel töltött, spanyol, ekler és még bőven lehetne sorolni az ínycsiklandó fánkokat. Farsangkor kötelező, de ne csak az ünnep alkalmával készüljön fánk, hisz tényleg annyi fajta van belőle, érdemes őket kipróbálni.
Farsang idején a tradicionális receptek kerülnek elő, a nagyiféle szalagos fánk nagy kedvenc, lekvárral vagy porcukorral is kínálhatod. Mivel kelt tésztás finomság a pampuska, fontos, hogy ne sajnáld tőle az időt. Ne siess a dagasztással, hagyj időt a tésztának, míg pihen.
Mitől lesz szalagos?
- Nem mindegy, hogyan sütöd: mindig az az oldal kerüljön először a forró olajba, ahol benyomtad a tésztát. Fedő alatt történjen a sütés, fordítás után azonban már nem kell a fedőt a lábasra tenni, úgy lesz szép szalagos a fánk.
- A sütés mindig annyi olajban történjen, hogy a fánk lebegjen rajta, ne érjen az aljára, mert akkor könnyen megég.
- Sütés közben egy pillanatra se hagyd felügyelet nélkül a fánkokat, vigyázz, ne süsd túl, akkor jó, ha szép világos aranybarna.
Házi szalagos fánk
Hozzávalók 4 személyre
Fánk:
- 500 g finomliszt
- 200 ml tej
- 50 g cukor
- 40 g élesztő
- 60 g olvasztott vaj
- 5 darab tojássárgája
- olaj a sütéshez
Tálalás:
- porcukor a szóráshoz
- lekvár ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba.
A langyos tejben keverjük el a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele. Letakarva, meleg helyen 10-15 perc alatt hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
Miután az élesztő felfutott, adjuk a liszthez az olvasztott vajjal és a tojássárgájával együtt, dagasszunk belőle sima tésztát.
A tésztát fedjük le, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, majd pohár vagy fánkkiszúró (6 cm) segítségével szaggassuk ki a tésztát.
A kiszaggatott fánk közepét óvatosan nyomjuk be, majd helyezzük egy nagy tálcára vagy tepsibe. A fánkot takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percet.
A fánkot forró olajban, mindkét oldalán 2-3 perc alatt süssük aranybarnára.
A kész finomságot porcukorral megszórva és lekvárral kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors