Mitől lesz szép a szalagos fánk? A sütésére nagyon oda kell figyelni

5
Nyomtatás
szfcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha farsang, akkor fánk! Na de milyen? A rengetegféle pampuska közül nem olyan egyszerű kiválasztani, melyik finomság kerüljön az asztalra.

Lehet csöröge, édes krémmel töltött, spanyol, ekler és még bőven lehetne sorolni az ínycsiklandó fánkokat. Farsangkor kötelező, de ne csak az ünnep alkalmával készüljön fánk, hisz tényleg annyi fajta van belőle, érdemes őket kipróbálni.

Farsang idején a tradicionális receptek kerülnek elő, a nagyiféle szalagos fánk nagy kedvenc, lekvárral vagy porcukorral is kínálhatod. Mivel kelt tésztás finomság a pampuska, fontos, hogy ne sajnáld tőle az időt. Ne siess a dagasztással, hagyj időt a tésztának, míg pihen.

Mitől lesz szalagos?

  • Nem mindegy, hogyan sütöd: mindig az az oldal kerüljön először a forró olajba, ahol benyomtad a tésztát. Fedő alatt történjen a sütés, fordítás után azonban már nem kell a fedőt a lábasra tenni, úgy lesz szép szalagos a fánk.
  • A sütés mindig annyi olajban történjen, hogy a fánk lebegjen rajta, ne érjen az aljára, mert akkor könnyen megég.
  • Sütés közben egy pillanatra se hagyd felügyelet nélkül a fánkokat, vigyázz, ne süsd túl, akkor jó, ha szép világos aranybarna.

Házi szalagos fánk

szfct

Hozzávalók 4 személyre

Fánk:

  • 500 g finomliszt
  • 200 ml tej
  • 50 g cukor
  • 40 g élesztő
  • 60 g olvasztott vaj
  • 5 darab tojássárgája
  • olaj a sütéshez

Tálalás:

  • porcukor a szóráshoz
  • lekvár ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba.

A langyos tejben keverjük el a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele. Letakarva, meleg helyen 10-15 perc alatt hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.

Miután az élesztő felfutott, adjuk a liszthez az olvasztott vajjal és a tojássárgájával együtt, dagasszunk belőle sima tésztát.

A tésztát fedjük le, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, majd pohár vagy fánkkiszúró (6 cm) segítségével szaggassuk ki a tésztát.

A kiszaggatott fánk közepét óvatosan nyomjuk be, majd helyezzük egy nagy tálcára vagy tepsibe. A fánkot takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percet.

A fánkot forró olajban, mindkét oldalán 2-3 perc alatt süssük aranybarnára.

A kész finomságot porcukorral megszórva és lekvárral kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon