Puha tejkaramella házilag – Édesszájúaknak szuper karácsonyi ajándék

tejkaramella cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szétolvad a szájban ez a tejkaramella, amelynek az elkészítéséhez csak némi odafigyelés és türelem szükséges.

Az omlós, puha tejkaramellánál kevés finomabb édesség van. A jó hír, hogy otthon is nagyon könnyen elkészíthető. A rossz hír, hogy így kontroll nélkül lehet enni. Az elkészítése tényleg egyszerű, csak oda kell rá figyelned, kevergetned, nehogy leégjen.

Ha kicsit különlegesebb ízre vágysz, készíts otthon sóskaramell-öntetet, amit süteményekhez, kekszekhez is felhasználhatsz, de akár magában is kanalazhatod. Ha pedig hagyományos karamellszószt készítenél, ahhoz itt találsz receptet.

Ez a karamella viszont vágható, törhető, és mikor beleharapsz, szétomlik a szádban. Csomagold be szépen, karácsonyra is szuper ajándék lesz. 

Házi tejkaramella

tejkaramella recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 300 gramm cukor
  • 100 gramm nádcukor (világos)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 gramm vaj
  • 500 milliliter tej
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot, a tejet és a vaníliás cukrot tegyük egy lábasba és viszonylag magas hőmérsékleten kezdjük el melegíteni. Arra figyeljünk, hogy állandóan kevergessük, nehogy leégjen. Szép lassan el fog kezdeni sűrűsödni, a tej is elkezd elforrni, ekkor vegyük le a hőmérsékletet, de még kevergessük, amíg sűrűbb, ragacsos állagú nem lesz. Ekkor tegyük bele a vajat, keverjük jól el, majd vegyük le a gázról. 

Egy jénait béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát. Várjuk meg, amíg kihűl és megszilárdul, utána tetszés szerint szeletelhetjük. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük