Teljes kiőrlésű házi kifli: kívül ropogós, belül foszlós lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A ropogós sós kiflinek sem kell teljesen egészségtelennek lennie: itt egy rostban gazdag, de éppen ugyanolyan finom változat.
Finom kiflit talán még nagyobb kihívás találni, mint jó kenyeret, pedig gyerekes családokban különösen nagy igény van rá. A kifli ráadásul praktikus is, jól lehet csomagolni, tölteni, remekül fagyasztható és szükség esetén a mélyhűtőből is előkapható.
Az alaprecept megvan, de hogyan lehet egészségesebbé varázsolni? A teljes kiőrlésű liszteknek sajnos megvan az a tulajdonságuk, hogy elnehezítik, tömörré teszik a tésztákat, sőt, az ízüket is módosítják, ezért nem mindegy, milyen arányban használjuk őket. Nekem a kifli esetében az alábbi recept működött a legjobban: lehet továbbcsökkenteni a fehér liszt mennyiségét, de akkor már kicsit más lesz az összhatás.
Teljes kiőrlésű házi kifli
Hozzávalók 8 darabhoz
- 200 gramm finomliszt
- 300 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 3 deciliter tej
- 1 evőkanál vaj
- 7 gramm porélesztő
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
Elkészítés:
A liszteket beleszitáljuk egy nagy tálba, belekeverjük a sót. A tejet külön meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, elkeverjük, a lisztes tálba öntjük. Alaposan elkeverjük, majd a puha vajat is hozzáadjuk, és rugalmas, sima felületű tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés vizet vagy tejet, hiszen a teljes kiőrlésű liszt több nedvességet vehet fel.
Meleg helyen, letakarva kelsztjük kb. 45 percig. Deszkára borítjuk, majd kerek, vékony lappá nyújtjuk. A tésztát nyolc egyenlő cikkre vágjuk, mintha tortát szelnénk. A cikkeket az alapjuktól a csúcsuk felé feltekerjük, sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk és fél órát hagyjuk újrakelni.
Kevés tejjel lekenjük a kiflik tetejét.
220 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, ropogósra sütjük a kifliket.
Fotók: Ács Bori/Sóbors