Teljes kiőrlésű házi kifli: kívül ropogós, belül foszlós lesz

kifli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ropogós sós kiflinek sem kell teljesen egészségtelennek lennie: itt egy rostban gazdag, de éppen ugyanolyan finom változat.

Finom kiflit talán még nagyobb kihívás találni, mint jó kenyeret, pedig gyerekes családokban különösen nagy igény van rá. A kifli ráadásul praktikus is, jól lehet csomagolni, tölteni, remekül fagyasztható és szükség esetén a mélyhűtőből is előkapható. 

Az alaprecept megvan, de hogyan lehet egészségesebbé varázsolni? A teljes kiőrlésű liszteknek sajnos megvan az a tulajdonságuk, hogy elnehezítik, tömörré teszik a tésztákat, sőt, az ízüket is módosítják, ezért nem mindegy, milyen arányban használjuk őket. Nekem a kifli esetében az alábbi recept működött a legjobban: lehet továbbcsökkenteni a fehér liszt mennyiségét, de akkor már kicsit más lesz az összhatás.

Teljes kiőrlésű házi kifli

kifli szöveg

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 200 gramm finomliszt
  • 300 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 3 deciliter tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 7 gramm porélesztő
  • 1 teáskanál
  • 1 csipet cukor
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket beleszitáljuk egy nagy tálba, belekeverjük a sót. A tejet külön meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, elkeverjük, a lisztes tálba öntjük. Alaposan elkeverjük, majd a puha vajat is hozzáadjuk, és rugalmas, sima felületű tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés vizet vagy tejet, hiszen a teljes kiőrlésű liszt több nedvességet vehet fel. 

Meleg helyen, letakarva kelsztjük kb. 45 percig. Deszkára borítjuk, majd kerek, vékony lappá nyújtjuk. A tésztát nyolc egyenlő cikkre vágjuk, mintha tortát szelnénk. A cikkeket az alapjuktól a csúcsuk felé feltekerjük, sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk és fél órát hagyjuk újrakelni. 

Kevés tejjel lekenjük a kiflik tetejét.

220 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, ropogósra sütjük a kifliket.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük