Sűrű, házi vaníliás pudinggal töltött csiga: leveles tésztából is készülhet

vcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vaníliás csiga többféle tésztából készülhet, a legfinomabb házi kelttel, de az egyszerűség kedvéért bolti leveles tésztát is használhatsz.

A péksütemények csodálatos világában a kakaós csiga a legnagyobb favorit, persze mellette szorosan tartja a lépést a túrós vagy a diós csiga. Ha kipróbálnál valami különlegesebbet, akkor készítsd el vaníliás töltelékkel gazdagítva, amelybe, ha szeretnéd, még mazsolát is keverhetsz, sőt csokiba mártott aszalványt is használhatsz.

A vaníliás, mazsolás csiga népszerű francia sütemény, eredetileg croissant-tésztából készül, de kelttel vagy bolti levelessel is kivitelezhető. A tölteléket főzd jó sűrűre, úgy biztos, nem fog kifolyni a tésztából. Ha túl sokra sikerült a házi puding, fóliázd le és tedd el a hűtőbe, 1-2 napon belül fogyaszd el, akár reggeli gofri mellé.

Egy egyszerű praktikáknak köszönhetően nem lesz bőrös a puding teteje, olvasd el a témában írt korábbi cikkünket! Ha pedig csokipudinggal töltenéd meg a tésztát, ezt a receptet kövesd.   

Házi vaníliás pudinggal töltött csiga

vcsct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 2.5 dl tej
  • 1 csomag élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál vaníliakivonat
  • 200 g vaj

Töltelék:

  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab vaníliarúd
  • 2 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál liszt
  • mazsola ízlés szerint (opcionális)

Tetejére:

  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval.

A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és a cukrot, várjunk 8-10 percet, amíg felfut, majd adjuk a lisztes keverékhez a vaníliakivonattal és a vajjal együtt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Töltelék:

2 dl tejet öntsünk lábasba és kezdjük el felmelegíteni, közben adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, forraljuk egybe.

A maradék tejet öntsük edénybe, adjuk hozzá a tojássárgáját és a lisztet, keverjük csomómentesre, utána keverjük egybe a forró tejjel, majd alacsony láng felett főzzük sűrűre. 

A pudinghoz keverjük hozzá a mazsolát.

Összeállítás:

A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, majd kenjük rá a tölteléket, utána tekerjük fel szorosan úgy, mint ahogy a kakaós csigát szoktuk.

A feltekert tésztából vágjunk 2 ujjnyi darabokat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, pihentessük még 30 percig.

A csigák tetejét kenjük meg felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük