Így készíts zabitalt házilag: egyszerű és filléres opció tej helyett

Zabtej zabital c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A folyton emelkedő élelmiszerárakkal nem egyszerű lépést tartani, azonban vannak olyan dolgok, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetsz, a bolti ár töredékéért. Ilyen a zabital, amely kiváló tejpótló is egyben.

A házi zabital elkészítése gyerekjáték, hiszen mindössze az ital hozzávalóira, egy tiszta konyharuhára és egy turmixgépre van hozzá szükség. A növényi italok közül talán az egyik legegyszerűbben készülő, a felhasználása pedig nagyon sokoldalú. Készíthetsz belőle zabkását, leöntheted vele a granoládat, és még a reggeli lattét is remekül feldobja.

Ahhoz, hogy igazán ízes legyen, a zabpehely és a víz mellett kerül bele kevés vaníliakivonat, só és édesítő is. Ha szigorúan cukormentes ital a célod, akkor használj bátran édesítőszereket, ha pedig nincsen otthon a receptben szereplő datolya, akkor 1 evőkanál mézzel vagy juharsziruppal helyettesítsd.

Házi zabital

Zabtej zabital

Hozzávalók 10 decihez

  • 1 bögre nagy szemű zabpehely
  • 1.2 l víz
  • 1 csipet
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 3 szem magozott datolya
Recept idők

Elkészítés:

Pakoljunk minden hozzávalót egy turmixgépbe, és hagyjuk ázni egy órát. 

Közepes sebességen addig turmixoljuk, amíg egy folyékony, tejszerű állagot nem kapunk.

Szűrjük át apró lyukú szűrőn, vagy ha igazán selymes textúra a célunk, akkor szűrő helyett használjunk sűrű szövésű, tiszta konyharuhát. A szűrést 2-3 alkalommal is megismételhetjük, amíg az ital eléri a kívánt tisztaságot. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy mivel házi italról van szó, elkerülhetetlen, hogy minimális mennyiségű rost benne maradjon.

Töltsük jól zárható tetejű üvegbe, és tároljuk hűtőben. 5 napon belül fogyasszuk el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük