Hentestokány a mama receptje szerint: a kiadós étel egyszerűen készül

htcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hentestokány igazi kisvendéglős kedvenc, kiadós, szaftos étel, melyet nokedlivel, rizzsel és sült krumplival is kínálhatsz.

Többféle tokányrecept ismert, ami közös bennük, az a vágási technika, minden hozzávalót csíkokra kell vágni. A szaftos étel készülhet szárnyashúsból is, de sertésből sokkal finomabb lesz.

A tartalmas fogás a füstölt szalonnától és a csemegeuborkától kapja meg különleges ízvilágát. Igazi magyaros étel, de pirospaprika nem kell bele, helyette sűrített paradicsom kerül bele, ettől lesz szép színe, és ízben is érződni fog. A fűszerezését lehet még fokozni, aki szereti, 1 teáskanál majoránnával szórja meg a szaftos ételt.

Az elkészült tokányt kínálhatod tarhonyával, nokedlivel, rizzsel, sült krumplival, vagy egyszerűen csak tunkold kenyérrel.

Hentestokány

htct

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 dkg füstölt vagy kolozsvári szalonna
  • olaj szükség szerint
  • 2 fej vöröshagyma
  • 80 dkg sertéscomb vagy -lapocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1.5 dl (vagy több) víz
  • 2 darab csemegeuborka
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát apróra kockázzuk fel, majd saját zsírján süssük pirosra (ha szükséges, kevés olajat adjunk hozzá).

A hagymát vágjuk csíkokra, a fokhagymát szeleteljük fel.

A sertéscombot csíkokra vágjuk fel.

A csemegeuborkát vágjuk csíkokra.

Amikor a szalonna szép aranybarnára sült, akkor forgassuk hozzá a hagymát, majd 4-5 perc után a húst is keverjük hozzá.

Amikor a hús kiengedte a saját levét, fehér színt kapott, akkor adjuk hozzá a fokhagymát, fűszerezzük sóval és borssal. Körülbelül 10-15 perc után a sűrített paradicsomot és a vizet is keverjük a húshoz, majd, amikor teljesen megpuhult, akkor a csíkokra vágott uborka is mehet hozzá. Főzzük még néhány percig, majd tálaljuk. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük