Hűsítő gazpacho főzés nélkül: csak turmixold össze a zöldségeket

gazpachoka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerre lehűt és jóllakat ez a fűszeres és tápláló zöldségleves, amelyet szinte semmi munkával készíthetsz el.

Nyáron semmire sem vágyunk jobban, mint egy pohár hűsítő italra, de sokszor nem is édes ízekre, hanem inkább sósra. Ennek az az oka, hogy az izzadással sót is veszítünk, amelyet bizony pótolni kell. Így hiába iszol meg egy pohár jéghideg limonádét, nem biztos, hogy igazán érzed majd a hatását.

A jéghideg gyümölcslevesek is inkább desszertek, de ha inkább a tápanyagpótlás a cél, akkor dolgozz zöldségekkel. A gazpacho, vagyis az andalúz paradicsomleves pont ezt a célt szolgálja: a benne található kenyér miatt tápláló és közben egészséges zöldségeket is magadhoz veszel. Mindehhez csak egy turmixgépre van szükséged.

Hűsítő gazpacho

gazpachoka recept ok

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm paradicsom
  • 1 darab uborka
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 0.5 fej lila hagyma (kisebb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál sherryecet
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 teáskanál római kömény
  • 1 szelet kenyér
Recept idők

Elkészítés:

Vegyük le a kenyér héját, és egy kis időre áztassuk bele egy tál vízbe. Nyomkodjuk ki belőle a vizet és tegyük félre.

A paradicsomokat vágjuk félbe és magozzuk ki. A paprikát is vágjuk össze és magozzuk ki, az uborkát és a lila hagymát is kockázzuk fel. A fokhagymát pucoljuk meg. A zöldségeket tegyük egy turmixgépbe és turmixoljuk össze.

Ha kicsit darabosabbra szeretnénk, akkor csak maximum 1 percre indítsuk be a gépet. Adjuk hozzá az ecetet, az olívaolajat és a beáztatott kenyeret. Ízesítük ízlés szerint a fűszerekkel. Tegyük hűtőbe 3-4 órára, hogy jól lehűljön és az ízek összeérjenek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük