Krémes, indiai csirkeragu, avagy korma: joghurtos pácban puhul a hús

csirke-korma2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a fűszeres, illatos indiai konyhát, mindenképp próbáld ki az egyik kedvenc receptjüket, a kormát!

A korma klasszikus indiai fogás, isteni, ízbomba étel, amely vajpuha, pácolt csirkemellből és krémes, fűszeres szószból áll össze. A fűszerekkel nem szabad spórolni ebben a receptben: a garam masala mindennek az alapja, de még rengeteg más ízesítő, mint a kurkuma, kardamom, fahéj, is kerül mellé. A garam masalát ázsiai boltokban szerezheted be a legkönnyebben, itt írtunk korábban szuper lelőhelyekről.

Hogy a hús minél jobban átvegye az ízeket, a csirkét minél több ideig kell a pácban hagyni. Ebben – a már említett fűszereken kívül – sűrített paradicsom, kesudió, fokhagyma és gyömbér is helyet kap. Az erőteljes aromájú pasztát aztán joghurttal kell egybeforgatni: az így készült pácban a csirke puha és ízletes lesz.

Bár nem mindegyik receptben szerepel, némelyikben víz helyett kókusztejjel lágyítják az ízeket: én is ezt használtam, a picit édeskés, gyümölcsös ízvilág jól ellensúlyozza a csípős, erőteljes aromákat.

Indiai csirkeragu, korma

csirke-korma

Hozzávalók 6 személyre

Pác:

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • 70 gramm kesudió
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 1 ek garam masala
  • 1 tk chilipehely
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk kurkuma
  • 0.5 tk kardamom
  • 0.5 tk római kömény
  • 0.5 tk fahéj
  • ízlés szerint só, bors
  • kevés víz
  • 300 g görög joghurt

Szósz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 db chilipaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 120 ml víz
  • 400 g kókusztej (konzerv)
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, ha szükséges, majd vágjuk falatnyi darabokra.

A kesudiót dobjuk aprítógépbe, vágjuk durvára. Adjuk hozzá a paradicsomot, a reszelt fokhagymát és gyömbért, illetve az összes fűszert. Kezdjük el pürésíteni a hozzávalókat, ha túl sűrű, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Ha összeállt egynemű pasztává, akkor van kész. 

Kanalazzuk a pasztát egy tálba, majd adjuk hozzá a görög joghurtot. Forgassuk bele a csirkét, majd fedjük le a tálat. Tegyük a hűtőbe minimum 2 órára, maximum egy éjszakára.

A szószhoz a chilipaprikákat vágjuk karikákra, a hagymát finomra. Forrósítsunk egy mélyebb, nagyobb serpenyőben olajat, majd dobjuk rá a paprikát és a hagymát. Dinszteljük 5-10 percig, míg puha nem lesz.

Adjuk hozzá a csirkét a joghurtos páccal és 120 ml vízzel együtt. Keverjük alaposan egybe, fedjük le, majd gyöngyözve főzzük 15-20 percig. Közben néha keverjük át. 

Adjuk hozzá a kókusztejet, majd alacsony lángon, fedő nélkül főzzük tovább 10-15 percig. Ha a csirke megpuhult, kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk.

Jázminrizzsel, kesudióval megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük