Ropogósra sült krumplitócsni indiai módra: rengeteg fűszerrel készül

pakora2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Glutén-, tojás- és tejmentes az indiai recept, úgyhogy ételérzékenyek is bátran fogyaszthatják, ha ízbomba fogásra vágynak.

Az indiai tócsni, avagy a pakora kedvelt street food és előétel, a ropogós falatokért odáig vannak Indiában. Az alapja valamilyen reszelt zöldség, az alábbi esetben krumpli, amelyet fűszeres lisztes masszával forgatnak egybe, majd bő olajban kisütnek. A fűszerezése teljesen eltér az általunk ismert tócsniétól, olyan pikáns ízesítők kerülnek bele, mint a kurkuma, római kömény, chili, koriander, illetve egyes receptekben még görögszénát is használnak.

Mivel a pakora alapja csicseriborsóliszt, ráadásul tojás sem kerül bele, így gluténérzékenyek és vegánok is bátran fogyaszthatják. Bár a fűszerezését nem érdemes, a zöldséget nyugodtan variálhatod, reszelt krumpli helyett mehet bele répa, sütőtök, de durvára darált karfiol, brokkoli is.

Indiai tócsni

pakora

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 300 g csicseriborsóliszt
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk koriander (őrölt)
  • 0.5 tk chilipor
  • 2 tk
  • 220 ml víz
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 nagyobb db krumpli (700 g)
  • 2 db chili (piros)
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 2 ek koriander (friss)
  • bő olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A csicseriborsólisztet keverjük össze a fűszerekkel. Folyamatosan adagolva keverjük bele a vizet, míg csomómentes masszát nem kapunk.

A zöldségeket pucoljuk meg, a hagymát és a krumplit reszeljük le. A chilit vágjuk finomra.

Keverjük a tésztába a reszelt hagymát, krumplit, a chilit, gyömbért, összeaprított koriandert. Jó sűrű tésztát fogunk kapni végeredményül.

Melegítsünk bő olajat egy serpenyőben, míg 180 fokos nem lesz. Tegyünk az olajba 2-3 evőkanálnyi adagokat a masszából, de csak annyit, amennyi kényelmesen elfér. Süssük őket 2-3 percig, míg kívülről aranybarnák nem lesznek. Tegyük őket papírtörlővel bélelt tányérra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük