Ropogósra sült krumplitócsni indiai módra: rengeteg fűszerrel készül
Glutén-, tojás- és tejmentes az indiai recept, úgyhogy ételérzékenyek is bátran fogyaszthatják, ha ízbomba fogásra vágynak.
Az indiai tócsni, avagy a pakora kedvelt street food és előétel, a ropogós falatokért odáig vannak Indiában. Az alapja valamilyen reszelt zöldség, az alábbi esetben krumpli, amelyet fűszeres lisztes masszával forgatnak egybe, majd bő olajban kisütnek. A fűszerezése teljesen eltér az általunk ismert tócsniétól, olyan pikáns ízesítők kerülnek bele, mint a kurkuma, római kömény, chili, koriander, illetve egyes receptekben még görögszénát is használnak.
Mivel a pakora alapja csicseriborsóliszt, ráadásul tojás sem kerül bele, így gluténérzékenyek és vegánok is bátran fogyaszthatják. Bár a fűszerezését nem érdemes, a zöldséget nyugodtan variálhatod, reszelt krumpli helyett mehet bele répa, sütőtök, de durvára darált karfiol, brokkoli is.
Indiai tócsni
Hozzávalók 30 darabhoz
- 300 g csicseriborsóliszt
- 1 tk kurkuma
- 1 tk római kömény
- 1 tk koriander (őrölt)
- 0.5 tk chilipor
- 2 tk só
- 220 ml víz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 nagyobb db krumpli (700 g)
- 2 db chili (piros)
- 1 ek reszelt gyömbér
- 2 ek koriander (friss)
- bő olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
A csicseriborsólisztet keverjük össze a fűszerekkel. Folyamatosan adagolva keverjük bele a vizet, míg csomómentes masszát nem kapunk.
A zöldségeket pucoljuk meg, a hagymát és a krumplit reszeljük le. A chilit vágjuk finomra.
Keverjük a tésztába a reszelt hagymát, krumplit, a chilit, gyömbért, összeaprított koriandert. Jó sűrű tésztát fogunk kapni végeredményül.
Melegítsünk bő olajat egy serpenyőben, míg 180 fokos nem lesz. Tegyünk az olajba 2-3 evőkanálnyi adagokat a masszából, de csak annyit, amennyi kényelmesen elfér. Süssük őket 2-3 percig, míg kívülről aranybarnák nem lesznek. Tegyük őket papírtörlővel bélelt tányérra.
-
2024-03-18 08:52:02
-
2024-02-29 10:32:02
-
2024-02-17 07:50:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!