Amikor a rizses hús még jobb lesz: a jambalaya a többféle hústól isteni

jambalaya cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rizses hús sokféle létezik a világban, a kreol konyhának is megvan a sajátja.

Az Egyesült Államok déli részén, Lousianában és New Orleansban keletkezett ételen rengeteg különböző kulturális hatás mutatható ki egyszerre a spanyoltól az afrikaiig. A jambalaya a legtipikusabb terméke az amerikai olvasztótégelynek, a mi rizses húsunk felől nézve viszont csak a bácskai alaposan befűszerezett, ezzel-azzal megtoldott változata. 

Ám ezek a toldások, kiegészítők és extrák annyira jók, hogyha egyszer kipróbáljuk, nem valószínű, hogy legközeleb a maga egyszerűségében fogjuk készíteni a rizses húsunkat. A zöldségek, a zeller és a paprika, a paradicsomlé és a kolbász mind egy összetettebb, komplexebb ízvilágú étellé teszik az általunk is megszokott alapszerkezetet. Sokféle változata létezik, ez itt egy piros, paradicsomos változat, rák viszont nem került bele.

Jambalaya

jambalaya kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 150 gramm kolbász
  • 300 gramm csirkemell
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab paprika
  • 4 szál zellerszár
  • 200 gramm darabolt paradicsom
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál szárított zsálya
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • ízlés szerint cayenne-bors
  • 200 gramm rizs
  • 3 deciliter víz/alaplé
Recept idők

Elkészítés:

Egy nehéz vaslábast felforrósítunk, majd a kockákra vágott csirkét gyorsan körbepirítjuk rajta, kiszedjük. Alacsonyra vesszük a lángot, beletesszük a vékony karikákra vágott kolbászt. Lassan kieresztjük a zsírt belőle.  

A zöldségeket apró kockákra vágjuk, a paradicsom kivételével a kolbászhoz keverjük. Puhára pároljuk őket, majd belekeverjük a rizst, a csirkét és a paradicsomot. Felöntjük vízzel vagy alaplével, belekeverjük a fűszereket, és alacsony lángon, fedő alatt pároljuk puhára az egészet.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük