Könnyű, joghurtos burgonyafőzelék: így nem lesz csomós a habarás

jkfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi kedvenc tavaszi köntösbe öltözik, így készítve garantáltan imádni fogják kicsik és nagyok egyaránt.

A főzelékek színes palettáján a krumplifőzelék az egyik legnagyobb kedvenc. Hagyományosan babérlevéllel készül és tejfölös, lisztes habarással. A régi recept szerint készített főzelék ma már nem annyira csábító, mivel a liszttől nehéz, akár csomós állagot kaphat. Hogy a főzelék tökéletes legyen, ma már inkább étkezési keményítőt szokás használni liszt helyett, vagy egyszerűen önmagával sűrítik. Bármelyik technika mellett is dönts, a hőkiegyenlítésről ne feledkezz meg!

A krumplifőzelék egyszerűen összedobható, érdemes szezonális alapanyagokból készíteni. Ha lehetőséged van rá, próbáld ki újkrumplival, a végén pedig snidlinggel vagy medvehagymával gazdagítsd a finomságot.

A főzelék mellé a vegetáriánusok tükörtojást vagy zöldségfasírtot fogyasztanak, a húsevők pedig csirkefasírttal vagy pörkölttel falatozzák.

Joghurtos burgonyafőzelék

jkfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg burgonya (új)
  • só ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 3 dl natúr joghurt
  • őrölt bors ízlés szerint
  • snidling (opcionális) ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát vágjuk közepes méretű kockákra, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk, adjuk hozzá a babérlevelet és főzzük puhára.

Amikor a krumpli megpuhult, a babérlevelet távolítsuk el, majd a főzelék egyharmad részét a joghurttal turmixoljuk össze. Keverjünk még hozzá a főzőléből 1-2 merőkanálnyit, majd az egészet csorgassuk a főzelékhez, keverjük össze. Várjuk meg, míg rottyan egyet.

A kész főzeléket tálalásnál szórjuk meg őrölt borssal és finomra vágott snidlinggel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük