Elronthatatlan joghurtos sütemény: búzadara gazdagítja a puha tésztát

búzadarasüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Citromos cukorszirup koronázza meg a búzadarasütit, ettől még szaftosabb és puhább lesz, ráadásul az ízén is sokat dob.

Elronthatatlan alaprecept, kezdőknek is könnyedén sikerülni fog a búzadarasüti. A rengeteg joghurttól nagyon puha a tésztája, az olajtól pedig napokig megőrzi szaftosságát. Az alapot nyugodtan lehet variálni, a tészta gazdagítható gyümölccsel, reszelt citrom- vagy narancshéjjal, mindenki ízlése szerint alakíthat rajta.

A sütit citromos cukorsziruppal kell nyakon önteni, ettől még szaftosabb és finomabb lesz, mind ízben, mind állagban sokat dob a végeredményen. Ha pedig még különlegesebb élményre vágysz, készítsd el a búzadarasüti egyiptomi változatát.

Joghurtos búzadarasüti

búzadarasüti2

Hozzávalók 9 darabhoz

Szirup:

  • 180 milliliter víz
  • 75 gramm cukor
  • 1.5 evőkanál citromlé

Sütemény:

  • 3 darab tojás
  • 50 gramm cukor
  • 350 gramm joghurt
  • 120 milliliter olaj
  • 170 gramm búzadara
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es formát.

Szirup:

Egy kis lábasban melegítsük össze a vizet és a cukrot, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a citromlevet. Várjuk meg, míg kihűl.

Tészta:

Egy tálban keverjük habosra a cukrot a tojásokkal. Adjuk hozzá a joghurtot és az olajat, keverjük egynemű masszává. Keverjük bele a darát, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, vaníliát és a sót, addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Öntsük a tésztát az előkészített formába.

Addig süssük, míg a süti szélei aranybarnák nem lesznek, 30-35 percig.

Szurkáljuk meg hústűvel pár helyen a süti tetejét, majd öntsük rá a szirupot. 

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük