Csülökkel és kolbásszal az igazi a Jókai-bableves: tartalmas és nagyon finom

bableves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas leves Jókai egyik nagy kedvence volt, igaz, az akkori fogás teljesen más recept alapján készült, mint a mai, kedvelt változat.

Jókai Mór szerette a hasát, rajongott a hazai ízekért, különösen a sűrű bablevesért. Jókai kedvencébe füstölt malacköröm és méretes bab került, e leves A kőszívű ember fiai című regényében is megtalálható - a könyvet bújók Görögolvasó angyalbakanccsal néven találkozhatnak vele. A könyvből kiderül, mit is jelent a név: nagy szemű babot sűrű rántással, amelyben disznóláb fő.

Ahogy telt az idő, a későbbi korok szakácsai tettek ezt-azt a recepthez, mára rengetegféle verzióban kerülhet az asztalra, mindenki a saját és családja ízlésének megfelelően tálalja.

A mi változatunk

A mi családi receptünkben a csülök főzővizében puhul a bab és a sárgarépa, a csülök pedig felkockázva, akkor kerül vissza a levesbe, mikor az elkészült. Nálunk úgy teljes a leves, ha kolbászkarikák is megbújnak benne: a kolbászt mindig hentesnél szerzem be, bízom a szakértelmében, mindig jelzem, milyen ételbe szeretném tenni a húst. Sokan a bablevesbe hagymás rántást kevernek, én csak fokhagymásat szoktam, hagyma egyedül a csülök főzővizébe kerül. 

A csipetke is ízlés dolga, szerintem kihagyhatatlan. A leves fűszerezésével csak óvatosan, hisz a csülök főzővizében készülnek a zöldségek, a hústól rengeteg zamatot kap, mi több, ott van még a kolbász is, amelyből szintén kifőnek az ízek, úgyhogy finoman a sózással!

Jókai-bableves csipetkével

bableves2

Hozzávalók 6 személyre

Leves:

  • 50 dekagramm fejtett bab
  • 1 darab fehérrépa
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1.5 kilogramm sertéscsülök
  • 15 dekagramm kolbász
  • 1 darab hegyes-erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 200 milliliter tejföl
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 darab babérlevél
  • 2 marék fekete bors (egész)

Csipetke:

  • 10 dekagramm finomliszt
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A babot előző este áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi (körülbelül 8-10 órára).

Másnap a csülköt mossuk meg, majd annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi. A csülök mellé kerüljön babérlevél, egy fej hagyma, fokhagymából 3 gerezd és 2 marék egész fekete bors. A csülköt addig főzzük, míg teljesen megpuhul (körülbelül 2-3 óra).

Az elkészült csülköt vegyük ki a vízből, a főzővizet szűrjük le és öntsük másik fazékba, majd tegyük bele a babot. Mehet mellé a paradicsom és a paprika felkockázva, majd addig főzzük, amíg a bab félpuha lesz (körülbelül 1 óra).

Ekkor keverjük hozzá a tetszőlegesen felvágott répákat, ízesítsük sóval és borssal. Utána főzzük addig, amíg teljesen puha lesz a bab és a zöldségek is, majd tegyük a levesbe a csipetkét is.

A kolbászt karikázzuk fel és saját zsírján kicsit pirítsuk (5-10 perc), majd szedjük tányérra. A kisült zsiradékra dobjuk rá a maradék zúzott fokhagymát, addig pirítsuk, míg illatos lesz, majd keverjük hozzá a lisztet, pirospaprikát és a leves főzővizéből néhány evőkanállal. Keverjük csomómentesre, utána adjuk a leveshez, keverjük el benne alaposan.

A tejfölt néhány merőkanál leveslével keverjük össze, majd csorgassuk bele a levesbe és forraljuk egybe. Forrás utána a kész levesbe tegyük vissza a csülköt tetszőlegesen felvágva és a kolbászkarikákat. Tálalásnál még mehet tejföl a levesre, kínálhatunk mellé kenyeret is.

Csipetke:

A lisztet dolgozzuk egybe a sóval és a tojással, keményebb tésztát gyúrjunk belőle, majd tépkedjünk belőle lisztezett felületre kis csipetkéket.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük