Német gyümölcskenyér rumos magvakkal: így készül a hagyományos stollen
A stollen, azaz a németek karácsonyi gyümölcskenyere igazi téli csemege, hiszen rengeteg aszalt gyümölcs és darabolt mag dúsítja.
A gyümölcskenyér akkor is isteni desszert, ha nem (csak) karácsonyra készíted. Az ünnepi időszak beálltával jólesnek a tartalmasabb, fűszeresebb sütemények, és a stollennel mindezt kipipálhatod.
Bár nem egy gyorsan összedobható desszert, megéri az idő- és energiaráfordítás, mivel egy sokáig eltartható különlegesség lesz a jutalmad. Ez a változat ráadásul tejtermékek nélkül készül (és vegán is), így az ételérzékenység nem állhat a nassolás útjába.
A stollen hagyományosan nagyon magas zsírtartalommal készül, így ne spórold ki belőle zsiradékot, mivel anélkül nem lesz az igazi.
Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók 2 darabhoz
A magkeverékhez:
- 250 g aranymazsola
- 125 g kandírozott narancshéj apróra vágva
- 50 g durvára darabolt mandula
- 50 ml fehér rum
A stollenhez:
- 500 g fehér liszt
- 1 tk só
- 100 g cukor
- 10 g instant élesztő
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.25 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt gyömbér
- 0.5 tk őrölt szerecsendió
- 0.5 tk őrölt kardamom
- 200 ml szójaital
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 db biocitrom reszelt héja
- 1 db bionarancs reszelt héja
- 250 g növényi vajhelyettesítő vagy biomargarin
- 300 g marcipán (opcionális)
- 50 g olvasztott vajhelyettesítő
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Forgassuk a magkeveréket a rumba, fedjük le, és hagyjuk ázni egy éjszakán át.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a fűszereket és az élesztőt.
A szójaitalt melegítsük langyosra, közben pedig keverjük el benne a vaníliakivonatot, a narancs- és citromhéjat.
A lágy vajhelyettesítővel együtt öntsük a lisztes keverékre, és alaposan dolgozzuk össze őket.
Ezután 10-15 perc alatt dagasszunk lágy, nyúlós masszát belőle, amely nem ragadós, és könnyedén elválik az edény falától.
Ekkor adjuk a tésztához a magkeveréket, és azt is dolgozzuk bele.
Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, és egy konyharuhával letakarva helyezzük meleg helyre. Várjuk ki, amíg duplájára nő a mérete (ez hőmérséklettől függően 5-8 óra is lehet), majd tegyük éjszakára a hűtőbe.
Másnap vegyük ki a tálat a hűtőből, és hagyjuk, hogy a tészta 2 óra alatt szobahőmérsékletűre melegedjen.
Válasszuk szét két egyforma gombóccá, és nyújtsunk belőlük 1,5 cm vastag téglalapokat. Hosszanti irányban tekerjük őket rúddá, és ha szeretnénk, ebben a lépésben helyezzünk a tésztára marcipánrudakat is. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, helyet hagyva a két stollen között.
Tegyük a tepsit meleg helyre 3-4 órára, és várjuk ki, amíg a rudak 50%-kal megnövelik a méretüket (megduplázni nem fogják).
Tegyük őket 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 40-45 percig.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni 10 percig, majd gazdagon kenjük meg a tetejüket olvasztott vajhelyettesítővel, és bőségesen szórjuk meg porcukorral.
Száraz, hűvös helyen tárolva 1 hónapig is eláll.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!