Német gyümölcskenyér rumos magvakkal: így készül a hagyományos stollen

Karacsonyi gyumolcskenyer stollen
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A stollen, azaz a németek karácsonyi gyümölcskenyere igazi téli csemege, hiszen rengeteg aszalt gyümölcs és darabolt mag dúsítja.

A gyümölcskenyér akkor is isteni desszert, ha nem (csak) karácsonyra készíted. Az ünnepi időszak beálltával jólesnek a tartalmasabb, fűszeresebb sütemények, és a stollennel mindezt kipipálhatod.

Bár nem egy gyorsan összedobható desszert, megéri az idő- és energiaráfordítás, mivel egy sokáig eltartható különlegesség lesz a jutalmad. Ez a változat ráadásul tejtermékek nélkül készül (és vegán is), így az ételérzékenység nem állhat a nassolás útjába.

A stollen hagyományosan nagyon magas zsírtartalommal készül, így ne spórold ki belőle zsiradékot, mivel anélkül nem lesz az igazi.

Karácsonyi gyümölcskenyér

Karacsonyi gyumolcskenyer stollen 1

Hozzávalók 2 darabhoz

A magkeverékhez:

  • 250 g aranymazsola
  • 125 g kandírozott narancshéj apróra vágva
  • 50 g durvára darabolt mandula
  • 50 ml fehér rum

A stollenhez:

  • 500 g fehér liszt
  • 1 tk
  • 100 g cukor
  • 10 g instant élesztő
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk őrölt kardamom
  • 200 ml szójaital
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 1 db bionarancs reszelt héja
  • 250 g növényi vajhelyettesítő vagy biomargarin
  • 300 g marcipán (opcionális)
  • 50 g olvasztott vajhelyettesítő
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Forgassuk a magkeveréket a rumba, fedjük le, és hagyjuk ázni egy éjszakán át.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a fűszereket és az élesztőt.

A szójaitalt melegítsük langyosra, közben pedig keverjük el benne a vaníliakivonatot, a narancs- és citromhéjat.

A lágy vajhelyettesítővel együtt öntsük a lisztes keverékre, és alaposan dolgozzuk össze őket.

Ezután 10-15 perc alatt dagasszunk lágy, nyúlós masszát belőle, amely nem ragadós, és könnyedén elválik az edény falától.

Ekkor adjuk a tésztához a magkeveréket, és azt is dolgozzuk bele. 

Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, és egy konyharuhával letakarva helyezzük meleg helyre. Várjuk ki, amíg duplájára nő a mérete (ez hőmérséklettől függően 5-8 óra is lehet), majd tegyük éjszakára a hűtőbe.

Másnap vegyük ki a tálat a hűtőből, és hagyjuk, hogy a tészta 2 óra alatt szobahőmérsékletűre melegedjen.

Válasszuk szét két egyforma gombóccá, és nyújtsunk belőlük 1,5 cm vastag téglalapokat. Hosszanti irányban tekerjük őket rúddá, és ha szeretnénk, ebben a lépésben helyezzünk a tésztára marcipánrudakat is. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, helyet hagyva a két stollen között. 

Tegyük a tepsit meleg helyre 3-4 órára, és várjuk ki, amíg a rudak 50%-kal megnövelik a méretüket (megduplázni nem fogják).

Tegyük őket 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 40-45 percig.

Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni 10 percig, majd gazdagon kenjük meg a tetejüket olvasztott vajhelyettesítővel, és bőségesen szórjuk meg porcukorral. 

Száraz, hűvös helyen tárolva 1 hónapig is eláll.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük