Sűrű halászlé a karácsonyi asztalra: többféle halból érdemes készíteni

hlcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A halászlé a magyar konyha nagy kedvence, a karácsonyi lakoma egyik kötelező eleme.

A régi finomságnak sok változata ismert hazánkban, a legkedveltebbek közé a bajai, szegedi, tiszai, balatoni tartozik. Érdekes, hogy a 19. századtól különféle receptek alakultak ki, máshogy készül a Tisza mellett, a Dunánál, és persze a Balatonnál. Van, ahol krumpli is kerül a halászlébe, míg máshol inkább a tésztát részesítik előnyben.

A jó halászlé többféle halból készül, de sokat számít a jófajta vöröshagyma és a kiváló minőségű fűszerpaprika, legyen az szegedi vagy kalocsai. Soha ne keverd meg a fazék tartalmát, inkább csak rázogasd, úgy nem törik össze a hal. Kínálj mellé kenyeret vagy tésztát, és persze só és bors, illetve erős paprikakrém is legyen az asztalon, mert van, aki szereti, ha kicsit (vagy nagyon) csíp a halászlé.

Karácsonyi halászlé

hlct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg halcsont és apró hal
  • 2 darab vöröshagyma
  • 4 evőkanál pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • 2 darab erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 kg halfilé
Recept idők

Elkészítés:

Először az alaplevet készítsük el: a halcsontokat, apró halakat (törpeharcsa, keszeg, ponty stb.) öblítsük át, majd tegyük fel főni a hagymával, sóval, erős paprikával és paradicsommal együtt. Várjuk meg, míg felforr, majd vegyük közepesre a lángot.

Amikor a csontról könnyedén leválik a halhús, akkor passzírozzuk át az egészet.

Az alaplevet tegyük vissza a tűzre, mikor forr, adjuk hozzá a halszeleteket és a fűszerpaprikát. 20-25 perc alatt főzzük készre. Fontos, hogy forrásban legyen a lé, különben a paprika leéghet az aljára.

Melegen, kenyérrel vagy tésztával kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük