Selymes, tejszínes karalábé-krémleves - Ha eddig nem szeretted, így imádni fogod

karalábékrémleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon krémes, könnyed, mégis laktató ez a krémleves, amelyben a karalábé mellett a burgonya dominál.

Nem különösebben rajongok a karalábéért, bár nyersen nagyon szeretem, főve nem tudok megbarátkozni vele, hacsak nem pürésítem le - úgy az állaga krémes lesz, az íze karakteres, de nem túlzó, ugyanis más is kerül bele. 

A karalábé mellett a burgonya dominál, ettől lesz igazán laktató a leves, ráadásul a krumpli viszonylag semleges íze jól illik a karalábéhoz, kiegészíti azt, kicsit mégis elvesz az éléből. Azért, hogy még lágyabb legyen az összhatás, tejszínnel kell összefőzni, ez állagban és ízben is sokat dob a végeredményen.

Karalábé-krémleves

karalábékrémleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 700 gramm karalábé
  • 500 gramm burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 750 milliliter alaplé
  • 100 milliliter tejszín
  • 2 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét és a burgonyát tisztítsuk meg, pucoljuk meg, majd vágjuk kockákra. A karalábé levelét ne dobjuk ki, később még kelleni fog. A hagymát kockázzuk össze.

Melegítsünk olívaolajat egy lábasban, dobjuk rá a hagymát, majd 4-5 perc alatt dinszteljük meg. Adjuk hozzá a karalábét és a burgonyát, keverjük össze, 4-5 percig dinszteljük.

Öntsük rá az alaplevet, ha forr, vegyük kisebbre a lángot, majd fedő alatt főzzük 20 percig, vagy míg a zöldségek puhák nem lesznek.

A félretett karalábélevelet daraboljuk össze, majd az utolsó 5 percben adjuk a leveshez.

Adjuk a tejszínt is a leveshez, majd botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzre, forrásig melegítsük. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 1 csipet szerecsendiót és chilipelyhet, ízlés szerint citromlevet. Először érdemes csak 1 evőkanállal tenni hozzá, aztán beállítani az ízeket.

Krutonnal vagy friss zöldfűszerrel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük