Krumpli és karfiol még sosem volt ilyen izgalmas: indiai fűszeres egytálban találkoznak

aloo gobi -cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az indiai curryk olyanok, mint a főzelékek, csak sokkal összetettebbek és fűszeresebbek, így még azzal is megszerettetik ezt a műfajt, aki eddig utálta.

Az aloo gobi a dahlok, azaz hüvelyesekből készült fűszeres főzelékféleségek, és a szaftos húsok után a legnépszerűbb, legismertebb indiai étel, amely ráadásul teljes véletlenségből még vegán is. Valamelyest kilóg a szaftos, hosszú lére eresztett curry sorából, mert gyakran készítik rövidebbre, szárazabbra, inkább egy fűszeres zöldséges egytálként kell elképzelni, amit főételként, rizzsel, salátával, savanyúságokkal vagy lepénykenyerekkel lehet fogyasztani.

A krumpli az utóbbi években csúnyán lemaradt a versenyben a konyhámban, feleannyira sem népszerű, mint az állagában hasonló édeskrumpli vagy sütőtök, ha főzelékről vagy levesről van szó, ha pedig köret a kérdés, szinte fel sem merül. Se állagban, se tápértékben, sem ízben nem tud annyit, mint hozzá hasonló társai, és most már az ára sem annyira alacsony, hogy feltétlenül őt kéne választanunk.

A krumpli újra előtérbe kerül

Ebben az ételben viszont a sok-sok fűszer, az előpirítás és a karfiol társasága folytán újra lesz helye ennek a háttérbe szoruló zöldségnek is, mert ilyen formában megérdemli. Épp ezért ezt a két lépést nem érdemes megspórolni, bár soknak tűnhet a fűszerek mennyisége, a krumpli jól felszívja mindet, aki pedig bírja a csípőset, küldje meg bátran csilivel, nagyon jót tesz neki.

Karfiol-krumpli curry, avagy aloo gobi

aloo gobi kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 gramm krumpli
  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál reszelt friss gyömbér
  • 0.5 teáskanál kurkuma
  • 0.5 teáskanál őrölt koriander
  • 0.5 teáskanál garam masala fűszerkeverék
  • 1 teáskanál
  • 400 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
  • ízlés szerint friss zöld csili
Recept idők

Elkészítés:

Egy széles, mély serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a megpucolt, felkockázott krumplit, és átpirítjuk. Ha színt kapott, kivesszük, félretesszük. A maradék olajba tesszük a felaprított hagymát, majd mikor megfonnyadt, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a fűszereket, és egy percig az egészet kevergetjük. Hozzáadjuk a krumplit, a sót és a paradicsomot, és öt percig hagyjuk együtt rotyogni őket, majd belekeverjük a karfiolt is és annyi vizet, hogy félig ellepje. Gyakran kevergetve addig főzzük, míg minden éppen puha nem lesz, de vigyázzunk, nehogy letapadjon, ugyanakkor túl sok vizet se adjunk hozzá.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük