Selymes karfiolkrémleves cheddar sajttal - Nem kell utána második fogás

karfiolkrémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az őszi hidegben semmi sem melegít fel jobban, mint egy sűrű és tartalmas krémleves, pláne, ha jó sok zöldségből készül.

Ősszel van igazán jelentősége annak, hogy megfelelő mennyiségben vigyél be a szervezetedbe zöldségeket és gyümölcsöket. A saláták a hideg időben kicsit háttérbe szorulnak, hogy átadják a helyüket a krémleveseknek.

A krémlevesben az a jó, hogy sokféle zöldséget lehet belefőzni koncentráltan, amitől nemcsak egészséges, hanem laktató is lesz. Ebbe a krémlevesbe sajt is kerül, méghozzá a zsírosabb fajta cheddar, így egy tányérral már biztosan jóllaksz. 

Karfiolkrémleves cheddar sajttal

karfiolkrémleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma
  • 0.5 fej zeller
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 darab krumpli
  • 1 liter csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1 fej karfiol
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál bors
  • 100 gramm cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, a zellert, a fokhagymát és a sárgarépát vágjuk apróra. 

Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd szép sorban a többi zöldséget, körülbelül 5-8 perc alatt. A végén adjuk hozzá a fokhagymát is.

A krumplit is kockázzuk fel, a karfiolt szedjük rózsáira, majd tegyük ezt is lábasba, öntsük rá az alaplevet, tegyük bele a babérlevelet és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon forraljuk fel, majd vegyük le az erősséget. Félig fedjük le, főzzük 12-15 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. 

Ha megpuhultak, vegyük le a tűzhelyről a lábast, vegyük ki a levesből a babérleveleket, majd botmixerrel pürésítsük. A végén keverjük hozzá a cheddar sajtot, hogy beleolvadjon.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük