Isteni fasírtgolyó úgy, ahogy a görögök szeretik: friss fűszernövényektől lesz igazán izgalmas

gfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ízletes, szaftos fasírtgolyók percek alatt el fognak fogyni, bátran kínálhatók főzelék, krumpli, rizs vagy saláta mellé, de még tortillalapba is bele lehet csomagolni a fűszeres finomságot.

A jól készített fasírt mindig siker, de fontos, hogy frissen darált húsból dolgozz, hogy igazán finom legyen. Ahhoz, hogy szaftos is legyen, érdemes dinsztelt hagymát a daráltba keverni és tojást is kell hozzáadni. Ennek ellenére a görögök tradicionális fasírtjába, a keftedesbe a hagyma nem dinsztelve kerül, reszelve kell összedolgozni a hússal.

A görögök szeretik a fűszereket, de nem fűszerezik túl az ételeket, mindenből tesznek egy picit. A keftedes masszájában friss mentalevél, petrezselyem és oregánó is helyet kap. Míg a magyar ízvilágú fasírt sütés előtt zsemlemorzsában van megforgatva, addig a görög verzió panír nélkül kerül az olajba, esetleg lisztbe szokták meghempergetni a húslabdákat. A görög konyha egyik alapköve az olívabogyó és -olaj, ezért a fasírtot olívaolajon kell sütni. Joghurtos öntettel és salátával kínáld a finomságot.

Görög fasírt

gfct

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 400 gramm darált hús (marha, sertés, pulyka, csirke)
  • 2 fej vörös- vagy lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 darab tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor menta
  • 1 teáskanál őrölt oregánó
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál liszt
  • olívaolaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a hagymát reszelve, a fokhagymát zúzva, a tojásokat, a petrezselymet és a mentát finomra vágva, sót, borsot, oregánót, a lisztet és a zsemlemorzsát is. Az egészet a kezünk segítségével dolgozzuk egybe. A begyúrt húsos masszából formázzunk kis golyókat, majd süssük meg őket olívaolajban, míg aranybarnák nem lesznek. Az, hogy mennyi idő kell neki, a hús fajtájától és a golyók nagyságától is függ, érdemes egyet félbevágni, mikor kívülről már szép a színe. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük