Melengető és tápláló zöldbableves: fokhagymás rántással lesz az igazi

zlcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Télen jólesik az otthon melege. Hogy még jobb legyen a hangulat, készítsd el ezt a kiadós zöldbablevest, amely másnap is isteni finom.

A hidegben megtett téli séta után, hazaérve, a meleg lakásban jól fog esni a forró, tartalmas leves. Mivel tényleg nagyon bőséges, ezt a fajta levest két napra érdemes készíteni, így másnap nyugodtan szervezhetsz egy jó kis programot, hazaérve finom ebéd vár.

A zöldbabból rengetegféle izgalmas leves készülhet, hústermékkel vagy nélküle, de a fűszerezéssel is lehet játszani. Ha van rá lehetőséged, próbáld ki kaporral vagy köménnyel dúsítva. A zöldbableves bármilyen recept alapján is készüljön, két alapanyag nem hiányozhat belőle, ez a páros a fokhagyma és a tejföl.

Kiadós zöldbableves

zlct

Hozzávalók 6 személyre

Leves:

  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 2 darab burgonya
  • 60 dkg zöldbab (mirelit)
  • só és bors ízlés szerint

Rántás:

  • 3 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 160 g tejföl (20%-os)
Recept idők

Elkészítés:

A füstölt oldalast vágjuk darabokra a csont mentén, majd hideg vízben mossuk meg, utána tegyük fel főni 45-50 percre annyi vízben, amennyi ellepi. 

A répákat és a burgonyát tetszőlegesen daraboljuk fel.

Amikor megpuhult a hús, adjuk hozzá a zöldbabot és az előkészített zöldségeket, ha szükséges, kevés vízzel még pótoljuk. Főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak, utána adjuk hozzá a rántást.

Rántás:

A forró olajra dobjuk rá a finomra vágott fokhagymát, pirítsuk 1-2 percig, amíg megérezzük az illatát. Utána keverjük hozzá a lisztet, pirospaprikát és a levesből 2-3 merőkanálnyit, majd a rántást is adjuk a leveshez és főzzük még néhány percig. A főzési idő utolsó 4-5 percében a tejfölt is adjuk a leveshez.

Tálalásnál friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük