A szezámolaj és egy kis püfölés teszi különlegessé ezt az uborkasalátát

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A továbbiakban nem egyszerűen egy receptet olvashattok, hanem olyan tevékenységet, ami hatékonyabban vezeti le a munkahelyi vagy egyéb feszültséget a legdrágább jógaóránál is. Egy uborkasaláta, ami nem csak finom, de stresszoldó hatású is.

A világon sokféle uborkasaláta létezik, a magyar tejfölös, a görög joghurtos, a thai mogyorós-zöld citromos, mind egy közös technológiai lépéssel indul: a felesleges vizet eltávolítja a zöldségből. Ez egy nagyon fontos művelet, mivel az uborka tulajdonképp nagy százalékában vízből áll. Ez a víz pedig só hatására távozik belőle, amitől az étel leveses lesz, ezt pedig meg kell előzni.

A kínai módszer

Több módszer is létezik, mi megsózzuk és állni hagyjuk, más hosszában félbe vágja, majd egy kanál segítségével eltávolítja a magos-lédús részt belőle, a kínaiak pedig egyszerűen elnáspángolják az uborkát, amiből így kiütögetik a magos, vizes belső részt. Ám nem csak ezért hasznos ez az agresszív módszer, hanem azért is, mert a rusztikus, rücskös, szabálytalan forma rendkívül hatékonyan veszi fel a markáns ízű, szezámolajos, fokhagymás öntetet. 

Nagyon furcsának tűnhet becsomagolni egy nagy uborkát, aztán klopfolóval jó alaposan szétverni, de ehhez a salátához bizony meg kell tenni.

Tört, szezámolajos uborkasaláta

szezámos-uborkasaláta - 1

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 kávéskanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál rizsecet (vagy más, enyhe ízű ecet)
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 2 evőkanál szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

Az uborkát folpackba csomagoljuk, majd deszkára tesszük és egy nagy klopfolóval alaposan összetörjük. Kicsomagoljuk, és amennyire még lehetséges, felkockázzuk. Az összes többi alapanyagot elkeverjük egy kis tálkában, és az uborkára öntjük. Végül megszórjuk szezámmaggal.

Fotók: Ács Bori/ Sóbors

Ezt is szeretjük