Klasszikus kaszinótojás ünnepi kiadásban – A franciasaláta sem hiányozhat mellőle

kaszinótojás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szilveszteri asztalról nem hiányozhat a kaszinótojás, amelyet nem nagy munka elkészíteni, és sokkal finomabb lesz, mintha készen vennéd.

Kevés nagyobb klasszikust tudok elképzelni, mint a kaszinótojást, amelyet egy időben minden hidegtálon megtalálhattál. Mutatós, és nagyon egyszerűen elkészíthető recept, ünnepekkor érdemes ezt kínálni a vendégeknek. Készítheted magában, és tálalhatod pirítóssal, de remekül illik hozzá a franciasaláta is. Ha szeretnél egy kicsit kísérletezni, akkor próbáld ki ezt az extra változatot, ahol nem elég, hogy a fehérjét bepanírozod és olajban kisütöd, de a tetejére még pirított bacont is tehetsz. 

A hagyományos változatnál érdemes minél zsírosabb majonézzel és tejföllel dolgozni, hogy kellemes, krémes állagot kapjon a töltelék. Ha kicsit több időd van, akkor a majonézt is készítsd el házilag

Klasszikus kaszinótojás

kaszinótojás recept

Hozzávalók 4 adaghoz

Kaszinótojás:

  • 4 darab tojás (L-es)
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 kávéskanál mustár
  • 40 gramm vaj (puha)
  • 1 csipet szerecsendió
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors

Franciasaláta:

  • 250 gramm franciasaláta-keverék
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 kávéskanál mustár
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 1 csipet szerecsendió
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat főzzük keményre, itt találsz szuper módszert a főzésre és a pucolásra is. Ha megpucoltuk a tojásokat, vágjuk félbe, és óvatosan vegyük ki a sárgájukat.

A franciasaláta-keveréket kevés sós vízben főzzük puhára, nagyjából 10-12 perc alatt, majd szűrjük le. 

Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a majonézt, a mustárt, a tojások sárgáit, tegyünk bele egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk. Töltsük vissza a tojások fehérjéibe a krémet. 

Készítsük el a majonézes szószt is. A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a citromlevet, a porcukrot keverjük össze, tegyünk hozzá egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan forgassuk össze a zöldségkeverékkel. Tegyük a tojások mellé, majd rakjuk hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük