A jó kocsonyának négy titka van: hagyományos receptet mutatunk

kocsonyacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tradicionális fogás, amit kötelező újév alkalmával elkészíteni - ezzel a recepttel biztosan sikerülni fog.

Akik szeretik a hagyományos ízeket és ünnepnapokon szeretnének hűek lenni a régi szokásokhoz, biztos, hogy készítenek majd egy tartalmas kocsonyát. A jó kocsonyának négy nagyon fontos titka van, amiket a készítés előtt nem árt számításba venni: először is, ez nem egy villámfogás, ha finomat akarunk készíteni, ne sajnáljuk rá az időt.

A másik három titok három nagyon fontos alapanyagot jelent: rengeteg fokhagymát, zöldségeket (hagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller), végül pedig a disznót, aminek körme, farka, bőre, füle és lapockája is belekerül a fazékba. 

Kocsonya

kocsonyact

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab sertésköröm
  • 1.2 kilogramm sertésbőr
  • 1 darab sertésfarok
  • 1 darab sertésfül
  • 25 dekagramm sertéslapocka
  • 60 dekagramm sárgarépa
  • 30 dekagramm fehérrépa
  • 30 dekagramm vöröshagyma
  • 20 dekagramm fokhagyma
  • 1 csapott evőkanál őrölt bors
  • 1 csapott evőkanál
  • 30 dekagramm zeller
  • 1 csapott evőkanál paradicsompüré
  • 6 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított kocsonyaalapot (köröm, fül, bőr, farok, színhús) forrásban lévő vízbe öntjük, és pár percig forraljuk, leszűrjük, majd hideg vízzel átmossuk. Felöntjük 5 liter vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a szemes borsot, vöröshagymát, fokhagymát, megsózzuk, és alacsony lángon, gyöngyöző forrással 3 órán keresztül főzzük. A főzés közben keletkezett habot és zsiradékot alkalmanként lekanalazzuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és további egy órán át főzzük, végül a kocsonyalevet átszűrjük, majd szétválogatjuk a zöldségeket és a húsokat. Tálaláskor ízlés szerint rakunk a zöldségekből, a húsból és az egyéb alkatrészekből a tányér aljára, és a forró kocsonyával felöntjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, és hűtőszekrényben készre dermesztjük.

Ha különleges kocsonyát készítenél, akkor ez a recept lesz a neked való!

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük