Így készül a török fasírt, a köfte: izgalmas fűszerek gazdagítják

köfte
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A darált húst annyiféleképpen lehet ízesíteni, hogy nem érdemes egy verziónál maradni, próbáld ki a török változatát is.

Ha szereted a hagyományos fasírtot, próbáld ki a török verzióját is, a köfte hasonlóan, de más fűszerezéssel készül. Nem hiányozhat például belőle a római kömény és a chili, de ha nem kedveled a csípőset, utóbbi mennyiségét nyugodtan csökkentheted. Sokszor kerül bele őrölt koriandermag is, ezt ízlés szerint adagold.

A köfte alapja legtöbbször darált marha- vagy bárányhús, vagy ezek keveréke, de disznót Törökországban nem fogyasztanak. 

Ha igazán könnyed, puha köftét készítenél, alkalmazd az alább is olvasható ötletet: adj a húshoz egy kevés szódabikarbónát és citromlevet. Ennek hatására a húsban található fehérjék nehezebben kötnek meg, nem fog úgy megkeményedni a fasírt. 

Köfte – török fasírt

köfte2

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 500 gramm darált marha- vagy bárányhús
  • 30 gramm zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott teáskanál
  • 0.5 tk bors
  • 0.5 tk római kömény
  • 1 tk chilipehely
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 2 ek víz
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk citromlé
  • olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, majd reszeljük le.

Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst, a hagymákat, a zsemlemorzsát és a fűszereket.

Egy kis tálkában keverjük össze a szódabikarbónát, a citromlevet és a vizet, majd dolgozzuk ezt a keveréket a húsos masszába. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.

Fomázzunk a masszából diónyi golyókat.

Forrósítsunk egy kevés olajat egy serpenyőben. A húsgolyókat tegyük a serpenyőbe, de ne túl szorosan. Süssük őket körbe, míg minden oldaluk szép piros lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük