Krémes kókuszlikőr tejszín nélkül - Karácsonyi ajándék, ami sokáig eláll

kókuszlikőr cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Még gyerekkoromban ettem először valódi kókuszt. Az első próbálkozás nem volt túl sikeres, mert egy egész kókuszdiót vásároltunk és a felbontása finoman szólva is nehézségekbe ütközött. Hosszas próbálkozás után segítséget kértünk, mert a kókuszdió kemény héja bizony kifogott rajtunk.

Az olasz és a horvát tengerparton nagy kedvencem volt a kis szeletekre vágott kókuszdió, amelyre folyamatosan vizet folyattak, úgy tartották hűvösen. Az ember rámutatott egyre, és máris rágcsálhatta ezt a finomságot. A kókuszt sokan eszik így, de természetesen szárítva vagy reszelve is finom. A reszelt kókusz neve kofra, ebbe forgatjuk a kókuszkockát vagy a kókuszgolyót, de a kislányom a csokis kukoricapehelyre is szór belőle. 

A vízbe áztatott és kipréselt kókuszbélből kókusztej, a kókusztejből kókuszzsír készül. A kókusz nagyon egészséges, tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat. Telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. Ezen felül kiváló csonterősítő. Ez a recept a kókusznak inkább az élvezeti értékét domborítja ki, felnőtteknek szól, mert alkoholos. A kókuszlikőr kiváló magában, de például a Piña Colada koktél egyik alapanyaga is. 

Kókuszlikőr

kókuszlikőr recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 6 deciliter kókuszkrém
  • 4 deciliter víz
  • 5 deciliter vodka
  • 10 dekagramm kókuszreszelék
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A vizet és a kókuszkrémet a cukorral, a vaníliás cukorral és a kókuszreszelékkel felforraljuk, majd kis lángon még 10 percig főzzük. Vegyük le a gázról, és hagyjuk kihűlni. Szűrjük le, a kókuszreszelékből pedig nyomkodjuk ki a levet. Öntsük hozzá a vodkát, és üvegbe töltve pihentessük pár napot, hogy összeérjenek az ízek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük