Krémes, kókusztejes thai leves vajpuha csirkemellel: valódi ízbomba

thai-kokusztejes-leves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A thai kókusztejes levest csak szeretni lehet: egyszerre édeskés és savanykás, laktató, mégsem nehéz, ráadásul rengetegféle zöldséggel dúsítható.

Oda meg vissza vagyok a thai konyháért, különösen a leveseikért, amelyek amellett, hogy tartalmasak, nagyon frissítőek is, egyszerre édeskés és fanyar ízükkel mindig levesznek a lábamról. A thai kókusztejes leves, a Tom Kha Gai a családom legnagyobb kedvence: évek óta édesapám receptje szerint készítjük, és mindig osztatlan sikert arat a végeredmény.

Amire mindenképpen szükséged lesz, az a Tom Kha paszta, ezt a legtöbb ázsiai üzletben megvásárolhatod. Itt írtunk korábban szuper lelőhelyekről és fűszeresekről. Ebben a pasztában van citromnád, kaffirlime-levél, chili, koriander, galangálgyökér, tehát minden olyan a thai konyhában kötelező összetevő, amelyeket frissen nehezebb lenne beszerezni.

Mivel a paszta is sós, óvatosan bánj a fűszerekkel, viszont a friss chilit, fokhagymát és gyömbért semmiképp ne hagyd ki a levesből. Ha esetleg húsmentes formában készítenéd el a receptet, a csirke nyugodtan elhagyható, hiszen rengeteg zöldség gazdagítja a levet. Bár a halszósz ad hozzá egy kis pluszt, ha kimarad belőle, az sem tragédia. 

Kókusztejes thai leves csirkemellel

thai-kokusztejes-leves-recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 db chilipaprika (lehet zöld is)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db 2 cm-es gyömbér
  • 2 ek. olaj
  • 2 púpos ek Tom Kha paszta
  • 500 g csirkemellfilé
  • 1 konzerv kókusztej (400 g)
  • 1 kisebb db cukkini
  • 1 kisebb db padlizsán
  • 25 dkg gomba
  • 2 tk. halszósz
  • 1 db lime
Recept idők

Elkészítés:

A chilit vékonyan karikázzuk össze, ízlés szerint használhatjuk az egészet vagy csak a felét. A fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le mindkettőt. 

A csirkemellet tisztítsuk meg, vágjuk kisebb csíkokra. A padlizsánt és a cukkinit mossuk meg, vágjuk őket julienne-re, vagyis vékony csíkokra. A gombát mossuk meg, vágjuk szeletekre.

Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, dobjuk rá a chilit, a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsuk őket 1-2 percig, míg illatozni nem kezdenek. Ekkor adjuk hozzá a pasztát, keverjük vele össze. Mikor elolvadt, dobjuk rá a húst, fehéredésig süssük. Ha kifehéredett – nem kell megpirítani –, öntsük rá a kókusztejet. 

Mikor felforrt, mehet bele a padlizsán, a cukkini és a gomba. Öntsük fel kb. 700 ml vízzel, lehet kevesebb és több is attól függően, hígabb vagy sűrűbb levest szeretnénk. Arra ügyeljünk, hogy a zöldségek is levet engednek még.

Ha minden megpuhult, adjuk a leveshez a halszószt és a lime levét (elég lehet a fele is ízléstől függően). Kóstoljuk meg, ízlés szerint lehet még sózni.

Rögtön kínáljuk, vagy hagyjuk állni, másnap még intenzívebbek az ízek.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük